Ne engedjünk a buxusmolynak

Ne engedjünk a buxusmolynak

A puszpáng sövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem permetezünk ellene.

A puszpáng (Buxus sempevirens)  a magyar kertek egyik leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekszik és metszéssel szépen alakítható bokor.

buxusmolynak ne engedjunk 03

Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra!

buxusmolynak ne engedjunk 02

A kártevőnek az idén már a harmadik generációja pusztít. A kék szárnyú, barna szegélyt viselő lepkék már lerakták a tojásaikat és ezekből kikeltek a jól felismerhető és igen falánk hernyók. Ezek ellen sikeresen lehet védekezni a Decis vagy a Mospilan nevű rovarölő szer kipermetezésével. A munkát igen gondosan kell végezni: a permetlébe feltétlenül keverjenek tapadást fokozó szert (Nonit, Kerevit) és a permetezést nagy nyomással, a szárakat széthúzva végezzék el, mert a hernyók a bokor sűrűjében kezdik a levelek megrágását!

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR