Hernyók, atkák és legyek ellen véd a Voliam Targo (x)

A hajtatott zöldségfélék legveszedelmesebb kártevői ellen kifejlesztett növényvédőszer már az alma és körte védelmére is bevethető.

A tetszetős, kívánatos és a kertészeknek jelentős árbevételt biztosító zöldségfélék termesztése összetett, nagy gondosságot, körültekintést és naprakész szaktudást igénylő munkafolyamat. A termesztés minden elemének harmonikusan kell igazodni a kitűzött célhoz. Ezek között meghatározó szerep jut a nagy értékű végterméket csírájában hordozó vetőmagnak és a termesztés biztonságát szavatoló, a kártevőket, és kórokozókat megtizedelő növényvédelemnek.

Alma

A Syngenta ez utóbbiban is élen jár. Ezt fémjelzi a fenntartható fejlődést szolgáló, korszerű, nagy hatékonyságú növényvédőszereinek széles választéka. Cégünknek, mint a XXI. század legnagyobb növényvédőszergyártójának kutató és fejlesztő munkája során messzemenően figyelemmel kell lennie a termesztők és a fogyasztók jogos igényeinek kielégítésére. A termesztők biztos hatású, egyszerűen alkalmazható, gazdaságos megoldást kínáló, környezet- és emberbarát szereket kívánnak alkalmazni. A fogyasztók nemcsak küllemében de beltartalmában is egészséges, integrált módon termesztett, veszélyes szermaradványoktól mentes áruzöldséget igényelnek. A zöldségfélék védelmére ajánlott növényvédőszereink maradéktalanul megfelelnek ezeknek az elvárásoknak.

Voliam Targo - egy valódi innovatív rovarölőszer, két hatóanyag együttes erejével három kártevő ellen!

A Syngenta 2012-es évben bevezetésre kerülő újdonsága a Voliam Targo atka- és rovarölőszer készítménye.

A Voliam Targo két hatóanyag gyári kombinációja, melynek segítségével a hernyókártevők, atkák és az aknázólegyek kártétele egyszerre kiküszöbölhető.

A készítmény klorantraniliprol hatóanyaga nagyon alacsony dózisban hatékony a molykártevők lárvái ellen, míg abamektin hatóanyaga kiváló takácsatkák és aknázólegyek elleni hatással rendelkezik. A klorantraniliprol a növény felületére kipermetezve gyorsan bejut a szövetekbe, majd transzlamináris hatása révén hosszan tárolódik ott. A kártevő szervezetébe jutva az izomszövetek összehúzódásának hiányát idézi elő. A kártevő szervezetében néhány óra alatt kialakul a paralízis, a mozgás és a táplálkozás leáll. A teljes pusztulás 2-4 nap alatt következik be.

A készítmény előnye, hogy hatását a tojások ellen (ovicid), a tojásból való kikelés, kirágás pillanatában (ovi-lárvicid), valamint a lárvák ellen (lárvicid hatás) is képes kifejteni. Mivel a hatásmechanizmusa és a hatáskifejtés pontja eltér a jelenleg engedélyezett rovarölő szerekétől, jól illeszkedik a fent említett kártevők elleni védelembe rotációs partnerként, így fontos szerepe van a rezisztencia megelőzésében. Használata abban az esetben különösen javasolt, ha atkák, hernyókártevők és aknázólegyek kártételére egyaránt számítani lehet!

A Voliam Targo dózisa: 0,8 l/ha. Kisebb felületre készítsünk 0,08 %-os permetlevet (pl. 20 l vízhez 16 ml szert).

Voliam Targo – teljeskörű védelem az alma és a körte kártevő ellen is!

Amennyiben a piros gyümölcsfa-takácsatkák tojásrakása megindul a virágzást követő időszakban, az almamoly elleni kétszeri Insegaros permetezés után javasolt a Voliam Targo alkalmazása. A készítmény kiválóan alkalmas az almamoly nyári nemzedékének összecsúszása esetén, valamint a sodrómolyok nyári felszaporodása és lárvakelése idején való kijuttatásra ovicid és lárvicid hatása miatt. Elhúzódó rajzás esetén hosszú tartamhatása révén ad kimagasló védelmet, a kezelést 10-14 nap múlva célszerű ismételni.

Egy vegetációs időszakban maximum 2 kezelés javasolt!

A körte védelme során a molykártevők és a levéltetű ellen az almánál leírt javaslat helytálló, de a körtelevélbolha miatt egyéb kezelések is szükségesek.

A Vertimec-et használjuk virágzás után az első körtelevélbolhák észlelésekor. Amennyiben új egyedek jelennek meg az intenzív hajtásnövekedés időszakában a hajtásvégeken, leveleken, ismételjük meg a védekezést a molyok ellen is védelemet adó Voliam Targo-val 10-14 naponta. Mindkét készítmény hatékonyságát fokozhatjuk könnyű nyári olaj hozzáadásával. Más szerrel viszont nem keverhetők.

Forrai Ákos, Syngenta Kft.Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR