Csiga van a kertben, mi a teendő?

Csiga van a kertben, mi a teendő?

A csiga ismerős kerti lakos. Valamennyi káros, de azért kedveljük is őket, főleg a mezei csigát, amely a házát a hátán hordja, egyes országokban kiemelkedő csemegeként fogyasztják, nálunk gyűjtik és exportálják.A kerti növények leveleit, szárát, megrágja, fényes járatnyomot hagy maga után, végül is jobban szeretjük, ha nem látjuk őket.

Meztelen csiga

Meztelenül rosszabb

Egy másik csigafaj, a meztelen csiga már kifejezetten káros, a termelt növényekben számottevő kárt okoz, ezért védekezni kell ellene. Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut, tojáshéjat, sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani. Szeretik a sört! Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal.

A csigák ellen sokféle csigaölő szer kapható a kereskedelemben, ezeket azonban csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre. Saláta, zöldhagyma, hónapos retek között ne használjuk!

Meztelen csiga

Itt a spanyol rokon

Újabban megjelent a spanyol, meztelen csiga. Ez nagyobb testű, 12-15 cm hosszú jószág és roppant falán, minden növényt, válogatás nélkül meg rág, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket, a gombákat szereti a legjobban. Szívesen tartózkodik parlagon, a zavartalanul fejlődő, szaporodó gyomok hűvös, nyirkos árnyékában! Fénykerülő, éjszaka táplálkozik. A megmászott növényeket ürülékével, nyálával elszennyezi!

Ez ellen is lehet csigaölő granulátumokkal védekezni, valamint valamennyi, előbb leírt módon is.

Sok módszert próbáltak már ki ellene, több-kevesebb sikerrel. Ilyen pl., hogy a természetes ellenségei, a futóbogarak, a futrinkák, a bábrablók sok, kisebb csigát elpusztítanak. Fogyasztják őket a varangyos békák, a fogoly, a fácán, a sün és a vakond is.

Ahol tömegesen jelennek meg, ott 60-80 cm magas dróthálót feszítenek ki a megvédendő terület körül.

Eredménye a fonálférgek elterjesztése. Ezek behatolnak a csiga puha testébe, a csiga nem táplálkozik, lassan elpusztul. Ilyen szer nálunk még nincs forgalomban.

Érdekes módszer: az indiai futó kacsa nagyon ügyesen megtalálja a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tud belőle fogyasztani. Angliában élelmes vállalkozók kacsacsapatokat adnak bérbe a kertészeknek. A vállalkozás gazdaságosságáról még nincsenek megbízható adatok!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR