Csodás virágpor és virágporos csoda

Csodás virágpor és virágporos csoda

Virul a természet, egyre több növény nyitja ki virágait és termel több-kevesebb virágport. A pollen pedig az egyik legizgalmasabb csodája a növényvilágnak.


A szaporodást és a megtermékenyülést biztosítja

A pollennek sorsdöntő szerepe van a növények szaporodásában, mert a pollen a virág bibéjére kerülve csírázni kezd, tömlőt fejleszt és ez bejuttatja a hím csírasejtet a magházba, ahol a két haploid sejtmag öröklési tartalma egyesül egy diploid csírasejtté, amelyből osztódás útján kialakul a két szülő tulajdonságait számtalan kombinációban egyesítő utódegyed, az embrió.

A megporzásnak igen nagy fontossága van a termelésben is. Csak a megtermékenyülés teszi lehetővé, hogy az almafa virágjából gyümölcs fejlődjék, a paradicsom vagy a paprika termése kialakuljon. Ha például a gyümölcsfák virágzása idején hideg és csapadékos volt az időjárás, ami nem kedvez a virágpor célba juttatásának, ezért nem leszünk bővében a gyümölcsöknek.

A virágport egyébként a rovarok – különösen a méhek és más hasznos rovarok – a szél és a víz szállítja el a porzóktól a bibékig.

Méhek

Régóta kutatják

A pollenkutatás – a palinológia – a fiatalabb tudományágak közé tartozik. Minthogy a pollen szívósan ellenáll az idő múlásának, ezért jó matériája a régészetnek, a geológiának, a klimatológiának és az orvostudománynak. Ezért vizsgálják egyre nagyobb érdeklődéssel a tengeri iszapot, a tőzeget, a balatoni láptalajokat, amelyekben sok virágpor maradt fenn régi időkből. Erre az alkalomra készülve olvastam az interneten, hogy elsüllyedt hajók rakományát vizsgálták és a pollenállományból állapították meg, hogy a Földközi-tenger környékén élő népek kétezer évvel ezelőtt milyen táplálékokat fogyasztottak?

Az ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszékén 2000 preparátumot őriznek és a kutatás – éppen a pollen okozta allergia terjedése következtében – egyre szélesebb területekre terjed ki, többek között a főváros levegője pollentartalmának monitorozására is.

Fajra és fajtára jellemző

Minden magasabb rendű növénynek a fajára és fajtájára jellemző alakú és nagyságú virágpora van. A virágpor érése és terjedése már a tél végén kezdődik, tavasszal és nyáron a szénakaszálás idején folytatódik és nyár végén a parlagfűvel fejeződik be. Sajnos, egyre több embertársunk szenved igen nehezen gyógyítható allergiás tünetek miatt a pollen következtében.

Csak példaképen hadd mutassam meg nagyításban a virágporok képét és 1000-szeres nagyításban a pollenszemek változatosságát. Ezek a szél szárnyán akár több kilométer távolságra is elrepülnek és elég könnyűek ahhoz, hogy belélegezzük őket. Egyesek (pl. a mécsvirág virágpora) olyan horgas tüskékkel rendelkeznek, amelyekkel beágyazódnak a nyálkahártyába és nehezen távolíthatók el onnan.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR