Bodzaszörp és bodzalekvár: mi fán terem?

Bodzaszörp és bodzalekvár: mi fán terem?

Májusban virágzik a fekete vagy festő bodza fehér virága. Egyike a leggyakoribb cserjénknek, amely az utak mellett, a lombos erdők cserjeszintjében, árokpartokon az ország egész területén megtalálható.

Nagyon hasznos, méltatlanul elhanyagolt bogyós gyümölcstermő növény, amelynek a bogyóit viszonylag nagy mennyiségben gyűjtik és exportálják. Jelentékeny kártevője és betegsége nincs, ezért permetezni nem kell, igaz az utak mellett a virágát és a bogyóját is szennyezik a kipufogó gázok, ezért ilyen helyekről nem ajánlatos gyűjteni.

Készül a bodzaszörp

Könnyen szaporítható és egy-két bokrot érdemes a házi kertekben felnevelni.

A virágjából igen kellemes, üdítő ital készíthető víz, cukor, citromsav, citromlé hozzáadásával és néhány napos érleléssel. A tenyérnyi virágzatát palacsintatésztába mártva kisütik, ez finom csemege.

Bodzavirág

Az érett, fekete bogyói sok C-vitamint, cukrot, értékes szerves savakat és színező anyagot tartalmaznak, augusztus-szeptemberben érnek be. Dzsemet, vagy akár bort is lehet belőle készíteni.

Bodza

A bodzából jelentős területű ültetvények is létesültek az ország területén és a termésük tisztes jövedelmet biztosít a gondozóik számára.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR