A legfontosabb három fűszer az ablakban

A legfontosabb három fűszer az ablakban

Három az egyben: egy hosszú ablakládában egymás mellett megférnek a leggyakrabban használatos fűszernövények. Útmutató!


Tipp: Vásároljon egy 70 cm hosszú, műanyag ablakládát, alátéttel együtt, győződjön meg arról, hogy az alján vannak-e a felesleges vizet levezető nyílások, töltse meg friss virágfölddel és ültessen bele három fűszernövényt. Mit?

A fűszernövények használata a mindennapi étkezésben világszerte terjed és úgy látszik, hogy a három-négy évtizednyi kihagyás után ismét felélénkül a régi időkben oly szívesen használt növényi fűszerek használata a konyhákban. A leggyakrabban használt fűszernövény a bazsalikom, a majoranna és a fűszerpaprika. Palántái a virágüzletekben, az élelmiszer áruházakban és a piacokon gond nélkül beszerezhetők.

harom fuszer ablakban 02

Így neveljük a bazsalikomot!

A bazsalikom valamennyi, paradicsomból készült étel és ital (leves, káposzta, burgonya, ivólé) ízesítésére alkalmas. Íze kissé a szegfűszegére emlékeztet, fanyar illatú, pikáns. A felaprított, friss leveleket közvetlenül a főzés befejezése előtt kell az ételbe keverni.

Rendszeres öntözést kíván. A csupasz csigák kopaszra rágják! A télire való hajtásokat július elején, a virágzás kezdetekor kell levágni és kis csokorba kötve, árnyékos helyen felaggatva kell megszárítani.

Nagy kedvenc, a majoranna

A szintén kis növésű majoranna a legrégebben ismert és világszerte elterjedt fűszernövény, amely különleges zamatot ad a burgonya- és a bableveseknek. Grillsütésnél a hússzeleteket, a feldarabolt csirkét, kacsát majorannával bedörzsölik és néhány óra hosszat pácolják, majd megsütik. A majoranna elveszi a birka- és az ürühús kellemetlen mellékízét.

Rendszeres öntözést igényel, viszonylag kisebb vízadagokkal.

harom fuszer ablakban 03

A pirosan is örökzöld paprika

Paprika őrlemény minden élelmiszert árusító üzletben kapható, de a házi termelésű és készítésű paprikával ezek nem vetekedhetnek. Az érett, teljesen bepirosodott hüvelyeket masszává kell őrölni és ezzel kenni a húsokat, vagy darabokra vágva lehet belefőzni az ételekbe. A magyar gulyásleves, a pörkölt, a halászlé és még számtalan étek nélkülözhetetlen fűszere.

A fűszerpaprika meleg, napsütéses helyen érzi magát a legjobban és feltétlenül sok öntözést kíván!

A fűszernövényekkel beültetett ládát a teraszon vagy az erkélyen, a konyhához közel célszerű elhelyezni!

További olvasnivaló a fűszernövényekről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR