A tárkony (esztragon) egy-másfél méter magas bokorrá terebélyesedő, évelő növény, amely meleg, tápdús talajon fejlődik szépen.
Kora ősszel és kora tavasszal célszerű tőosztással szaporítani ; ez egyszerű feladat és a fióknövények hajtásait már a következő év nyarán lehet vágni. Mivel fagyérzékeny, ezért ősszel földdel fel kell töltögetni a tövét. Virágai jelentéktelenek. A hajtásokat szárítás céljából virágzáskor, azonnali felhasználásra tavasztól őszig vághatjuk.
Leves, szárnyas és vadhúsok, báránysült, köretek és burgonyafőzelék ízesítésére használható. Finom tárkonyecet készülhet belőle oly módon, hogy a befőttes üvegbe tett friss tárkonyhajtásokat felöntjük háztartási ecettel, néhány napig állni hagyjuk, amíg az ecet átveszi a tárkony illatát és zamatát, azután leszűrjük. Teája epehajtó és vesetisztító hatású.