Hogyan lesz lakásunk a zord, téli hónapok kertje?

Hogyan lesz lakásunk a zord, téli hónapok kertje?

Az itt következő iromány némileg rendhagyónak mondható, minthogy csekélységem a kertészeti kérdések ismertetésére és megválaszolására van rendszeresítve.

Most azonban a lakás és a kert téli kapcsolatai kerülnek a terítékre, mert meggyőződésem szerint ezek szervesen összekapcsolódnak, akár csak Ádám és Éva, az íj és a nyílvessző, Rómeó és Júlia, a paprikás csirke és a galuska, az éj és a csillagok stb. Ezt a kapcsolatot felhasználva most a szobanövények téli ápolásáról írok. Nagy öröm lenne számomra, ha a tisztelt Olvasó velem együtt állítaná, hogy - különösen a téli hónapokban - az élő növény, a virág avatja a lakást otthonná!

Kimennek a divatból az óriásnövények

A XX. század magyar lakásait nagyrészt terjedelmes, hosszú évtizedeken át nevelt, trópusi, vagy szubtrópusi származású növényekkel, a plafont verdeső fikuszokkal, szobafenyőkkel, igen sok helyet elfoglaló pálmákkal, filodendronokkal díszítették. Ezek a lakásviszonyok változásával lassankint kimennek a divatból és helyet adnak a kevesebb helyet igénylő, edzettebb, dekoratív, de viszonylag kevés gondozás mellett is mutatós növényeknek.

Minél melegebb van, annál több víz szükséges

A cserepes szobanövények többsége a 18-22 fokos hőmérsékletű helyiségekben telel jól át, ahol kellő megvilágításban van része! A nagyon fényigényes növényeket állítsuk az ablak közelébe, de vegetációjukat mesterséges fénnyel is javíthatjuk. Magasabb hőmérsékleten a növények több vizet párologtatnak el és télen is erőteljesebben növekednek, ezért több öntözésre is van szükségük. Érdemes megjegyezni és következetesen betartani azt a szabályt, hogy minél melegebb és világosabb a helyiség, annál többet kell a növényeinket öntözni.

Egyébként valamennyi szobanövényt inkább ritkábban, de kissé nagyobb vízmennyiséggel kell megöntözni, de a túlöntözés gyakran a gyökérzet rothadását és ezzel a növény elpusztulását okozza.

Néha törölgessük, fürdessük a növényeket

Igen fontos, hogy két-háromhetente szabadítsuk meg a növények levélzetét a rárakódott füsttől, koromtól, szálló portól és egyéb szennyeződéstől, hiszen a szobanövények télen is élnek, asszimilálnak, lélegeznek, amit a légzőnyílások eltömődése megakadályoz; erre a célra a legalkalmasabb a langyos vízzel végzett zuhanyozás.

Ne forgassuk a növényeket

Mi az, amit a téli hónapokban tilos elvégezni? Válasszuk ki a telelő növények helyét igen gondosan még az ősz folyamán, de azután már lehetőleg ne bolygassuk őket, mert a helyváltoztatást erősen megsínylik. Erre a legjobb példa a csodaszépen virágzó karácsonyi kaktusz, amely egy áthelyezés, vagy csupán a cserép elfordítása következtében is ledobja a virágait és a virágbimbóit!

Ne bolygassuk tavaszig

Óvjuk a szobanövényeket a huzattól, mert a hirtelen hőmérséklet-változás a virágok hervadását és a levelek sárgulását, lehullását idézi elő.

Télen ne ültessük át a növényeket; ha úgy látjuk, hogy szükségük volna nagyobb cserépre, friss földre, akkor inkább csökkentsük a fényt, a helyiség hőmérsékletét és az öntözést a tavasz beálltáig.

Nehezebben gyógyulnak télen a sebek

A jövés-menést akadályozó hajtásokat, a túlságosan nagyra nőtt növényeket csak akkor messük meg, ha arra feltétlenül szükség van, mert az okozott sebek télen igen nehezen gyógyulnak be és ez sok esetben a növény végzetévé válhat.

Jót tesznek a növények a lakás levegőjének

Gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogy igaz-e miszerint a szobanövények rontják a helyiség levegőjét. Nos, a növények éjjel valóban széndioxidot lélegeznek ki , de nappal sokkal nagyobb mennyiségű oxigént termelnek, ezért semmi okunk sincs arra, hogy a szobanövények társaságáról akár a hálószobában is lemondjunk, feltéve, hogy alkalmas időpontban a helyiséget rendszeresen szellőztetjük.

Itt van a legkönnyebben nevelhető szobanövények listája >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR