A nemzetközi áruforgalom megélénkülés következtében az üzletekben és az áruházakban egyre több déligyümölccsel találkozhatunk. Ismerkedjünk meg tehát a leggyakoribb fajokkal!
Ananász
Az ananász gyümölcse nem fán, hanem kis bokron fejlődik ki. Őshazája Dél-Amerika, de ma már mindenütt termelik a trópusokon. A termés 1-4 kg tömegű, a pikkelyes héj alatt kemény, lédús, fehér vagy sárga gyümölcshús halmozódik fel. A gyümölcshús édes-savanykás, illatos; sok fehérjét és vitamint tartalmaz. Nyersen vagy konzervként kerül forgalomba.
Avokádó
Az avokádó az aztékok megbecsült gyümölcse volt, de ma már szinte az egész Föld szubtrópusi országaiban termesztik. Örökzöld fái 4-10 méter magasra nőnek. A gyümölcs zöldessárga húsa lágy, vajszerű, igen sok olajat, fehérjét és vitamint tartalmaz. Felettébb tápláló és egészséges reggeli gyümölcs.
Banán
A banán a világon a legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs. A trópusi Ázsiából származik, de ma már mindenhol termelik és fogyasztják. Nem fa, szára a föld alatt fejlődik, a föld feletti törzsét levélnyelek alkotják. A gyümölcsei hatalmas, súlyos fürtökben érnek, nyersen fogyasztják és feldolgozzák őket. Lisztje tejpótló, aszalva banánfüge néven ismert ínyencség. Levelével házakat fednek, a rostjából ruhaanyagot készítenek.
Citrom
A jelenleg termesztett citromfajták ősei a Himalája lejtőin álltak. Európa déli országaiban, továbbá Japánban, Brazíliában és Kaliforniában termelik a legtöbb citromot. A citrom gyümölcs értékes vitaminforrás.
Datolya
A datolya pálmafák a 30 méter magasságot is elérik. Indiában és Arábiában őshonos, de eljutott Amerikába és Afrikába is. Nagy, tömött virágzataiból fejlődnek ki az éretlenül zöld, éretten sárga, édes, leves gyümölcsei, amelyek hozzánk főleg aszalt állapotban kerülnek.
Gránátalma
A gránátalma a mediterrán országok jellegzetes gyümölcse. Bokrain tűzpiros virágok nyílnak; ezekből fejlődnek ki a gyümölcsök, amelyekben gránátpiros húsba ágyazott magvak helyezkednek el. Főleg üdítő és erjesztett italok készítésére használják.
Grapefruit
A grapefruit a citromfélék közé tartozik. Ősei Amerikában éltek, de ma már a szubtrópuson mindenütt termesztik. Húsa leves, enyhén édes, kissé kesernyés, üdítő hatása mellett gyógyító ereje is van, mert erősíti a gyomrot és növeli az étvágyat.
Kivi
Az eredetileg Kinából származó, majd Ausztáliában és Új-Zélandot kinemesített kivi nálunk is megterem, de a világpiac fő ellátója változatlanul Új-Zéland maradt. Lombhullató, fehér virágú növény, amelyet a szőlőhöz hasonlóan, kordonra futtatva termelnek. Gyümölcsének kiemelkedően magas a C-vitamín tartalma.
Kókusz
A kókusz Dél-Ázsiából terjedt el a világ trópusi tájain. A kókusz pálmák a 30 méter magasságot is elérik . Hajlékony törzsei, a csúcsukon levő levélkoszorúval jellegzetes elemei a trópusi tájnak. Füzérvirágzatából 8-10 darab 1-3 kg-os termés fejlődik; ennek húsából készül a zsiradékban gazdag kopra, kókuszzsír. Értékes a magüregben levő kókusztej is. Rostjaiból szőnyeget, kötelet, termésfalából dísztárgyakat készítenek, hatalmas leveleit pedig építőanyagnak használják.
Mandarin
A mandarin Kínában ősi kultúrnövény. Örökzöld levelű, kis fácskát nevel, amely tavasszal virágzik és gyümölcsei a következő télen érnek meg. A különleges zamatú gyümölcs héja könnyen leválasztható.
Mangó
A mangó a Himalája trópusi völgyeiben honos gyümölcs, de ma már a trópusokon mindenütt termelik. Több száz éves fái a 40 méter magasságot is elérhetik. A gyümölcsök mérete igen változatos, akár nyolc kilónyi is lehet. Zöld, vörös és sárga színű gyümölcsök ismertek, bennük nagy maggal. Kellemes ízű, népszerű gyümölcs.
Narancs
A narancs Kínából terjedt el a szubtrópusi tájakra. Egyike a legváltozatosabb és legnagyobb mennyiségben termelt, illetve fogyasztott gyümölcsöknek. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra termesztik, éretten szüretelik.
Olajfa
Az olajfa a Földközi tenger keleti partvidékén ősi kultúrnövény; közepes méretű fái több száz évet is elérnek. A kékesfeketére színeződő olajbogyók ősszel érnek be, 40-50% olívaolajat tartalmaznak.
Szentjánoskenyér
A szentjánoskenyér a Földközi-tenger környékére jellemző örökzöld lombú fán terem. A gyümölcsök nagy, barna, fényes hüvelyek, jellegzetes aromával. Sok cukrot tartalmaznak.