A gyümölcs zacskózásáról

A gyümölcs zacskózásáról

Ez a szebb, tetszetősebb gyümölcs és szőlőfürt előállítására szolgál, amely csak a házikertekben alkalmazható.

Milyen terményt érdemes zacskózni?

A zacskózást azok a termények hálálják meg, amelyek egyedi értékűek, és amelyeket a külső környezet felől többféle veszedelem fenyeget. A zacskózás megvédi a terményt a túlságosan erős napsütéstől, a szennyeződésektől (ez különösen ipartelepek közeiében fontos), a harmat penész-gombákat terjesztő hatásától és végül, de nem utolsósorban távol tartja a gyümölcstől az állati kártevőket.

Jól tudjuk, hogy a gyümölcsöskertben sokkal nehezebb megvédeni növényeinket a hernyók, az eszelények és a molyok ellenséges áradatától, mint a nagyüzemben, hiszen a rendelkezésre álló növényvédő szerek hatékonysága kisebb. Sokszor azért se permetezhetünk a megfelelő szerrel, mert a megvédendő fa vagy szőlőtőke mellett – vagy alatt – olyan növény van, amelynek árt a kiszemelt szer. Más esetekben viszont a permetezőszer várakozási ideje olyan hosszú, hogy az egyik növényt megvédenénk ugyan, de a másik termése elrothadna, hiszen a mérgezés veszélye következtében nem fogyasztható el. Ilyenkor nagy segítségünkre van a zacskózás!

Zacskózni elsősorban a csemegeszőlő-fürtöket, a gyümölcsök közül pedig az őszi és téli körtéket, az almát és az őszibarackot érdemes.

gyumolcs zacskozasarol 02

Előnyök és hátrányok

Mint minden módszernek, ennek is vannak hátrányai. A zacskó védett belsejében a gyümölcs zavartalanul fejlődhet és rendszerint nagyobbra is nő, mint szabadban levő társai. A zacskózott gyümölcs és szőlőfürt színanyagai azonban kevésbé fejlődnek ki. Ez egyes esetekben még előnyös is lehet, mert például a sárga színű almák és körték aranyos ragyogást kapnak és nem parásodnak el. A piros fedőszín azonban mind az almán, mind az őszibarackon kevésbé alakul ki. Egyes megfigyelések szerint a zacskó oltalmában fejlődött gyümölcsök íze, illata és aromája is gyengébb.

A zacskózott gyümölcs nagyobb felületet nyújt a szél támadásának, ezért már kisebb szél is leveri a gyümölcsöt.

gyumolcs zacskozasarol 03

Milyen anyaggal zacskózzunk?

A legjobb anyag a vízhatlan papír. Ügyeljünk arra, hogy a papírnak semmiféle szaga ne legyen, mert a gyümölcsök általában hajlamosak arra, hogy az idegen szagokat átvegyék!

A közönséges barna papírzacskó is megfelel, de ezt esetleg többször cserélni kell, mert az eső eláztatja.

Nagyon alkalmas zacskózásra a műanyag fólia, de mivel ez légmentesen szigetel, felrakás előtt több helyen át kell szurkálni. Ellenkező esetben a teljesen zárt térben a penészgombák elterjedésével kell számolnunk.

A zacskókat vékony zsineggel, rafiával vagy befőttesüveg gumijával erősítjük fel úgy, hogy a zacskó szája ne a gyümölcs kocsányánál, hanem a gyümölcsöt tartó ágon legyen.

További olvasnivaló a szebb, nagyobb gyümölcsökről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR