Tennivalók, ha mohásodik a gyep

Tennivalók, ha mohásodik a gyep

Bosszantó, mikor a gyepben a fű helyét a moha veszi át. Megszabadulni tőle nem egyszerű, de rendszeres ápolással van rá mód.

Miért mohásodik a pázsit?

A gyakori öntözés és nyírás és az árnyék megnövekedése következtében a talaj levegőtlenné válik és a kémhatása elsavanyodik, ami kedvez a mohafélék elszaporodásának.

Gyakran előfordul, hogy a kertészkedő napos helyre telepítette a gyepet, de időközben a fák és bokrok megnőttek, leárnyékolják a gyepet és abban a moháknak kedveznek a körülmények. Árnyékos kertrészeken ezért érdemesebb árnyéktűrő gyeppótló növények ültetésével helyettesítenünk a gyepet.

gyep mohasodik tennivalok 02

Mit tehetünk a moha ellen?

Védekezésül évente háromszor-négyszer szellőztetni kell a gyepet, meglevegőztetni a fűcsomók között a talajt. A pázsit lazítása a tavaszi gyepápolás egyik legfontosabb feladata. Az erre a célra szolgáló kézi és motoros eszközök kitépik a mohát és a gyomnövényeket, több helyet csinálnak a füvek számára.

Nagymértékű mohásodás esetén növelni kell a talaj mésztartalmát kálcium alapanyagú műtrágya ill. égetett mészpor kiszórásával. Ez utóbbiból négyzetméterenként 3-4 dkg-ot szórjon ki, alaposan gereblyézze be és öntözze meg a gyepet.

Jó hatást csak akkor érhetünk el, ha a felszínről kigereblyézhető mohapárna nagy részét eltávolítjuk a kezelés előtt.

A mohásodás ellen vasgálic 10%-os oldatának kiöntözésével is védekezhetünk.

gyep mohasodik tennivalok 03

Moha mellett gomba

A sok tavaszi csapadék mindenhol előcsalogatja a gombákat. A kalapos gombákat nehéz teljes mértékben kiirtani a gyepből. A látható termőtesteket rendszeres fűnyírással és a kaszálék összegyűjtésével távolíthatjuk el a talaj felszínéről, de a gombafonalak és spórák csak a talaj felső rétegének cseréjével távolítható el teljesen.

A mohátlanításra ajánlott vasgálic a gombák távoltartásában is segítségünkre lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR