Három tanács július közepére

Három tanács július közepére

Illatos levenduláról, drága petrezselyemről és zamatos őszibarackról szól ez a rövidke írás.

Levendula

Levendulát már szinte minden kertben ültetnek: az illatos virágfürtöket ilyenkor, júliusban célszerű levágni és kis csokorba örve megszárítani. A téli hónapokban az egész lakás levegőjét felfrissíti.

jul kozepe 3 tanacs 02

Petrezselyem

A petrezselyem (fehér gyökér) a családi konyha egyik nélkülözhetetlen nyersanyaga. A háziasszonyok az utóbbi hetekben hüledezve nézték, hogy ennek az ára az egekbe emelkedett. A szakemberek évek óta észlelik, hogy a petrezselyem termőterülete folyamatosan csökken, mert az igényes növény optimális termőhelye az ország nyugati határszélén van, ahol a legkevesebb és legdrágább az emberi munkaerő!

A petrezselyem helyettesíthető a pasztinák gyökerével ezért érdemes volna ezt a növényt a konyhakertekben termelni. Íze, zamata hasonlít petrezselyeméhez, de kissé édeskés. Meg lehet próbálkozni nyári vetésével is, hosszú ősz esetén a gyökerei kialakulhatnak, alapos takarással pedig a földben áttelelnek és tovább megvastagodnak és fogyaszthatóvá válnak.

A pasztinák lombozata – szemben a petrezselyemével – étkezésre nem alkalmas és állati takarmánynak sem használható fel.

Kajszibarack

Július a kajszibarack szüretének a főszezonja! Ez a kiváló zamatú gyümölcs igen romlékony, ezért a nagyüzemekben félérett állapotban szüretelik le, amikor a zamatanyagai még nem egészen alakultak ki. A kiskerti kajszibarack nagy előnye, hogy itt a teljesen érett gyümölcs kerül a család asztalára és a háziasszony (vagy a kalandvágyó házigazda) lekvárfőző fazékjába.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR