Csúcsforgalom van a kertben!

Csúcsforgalom van a kertben!

A nyár közepén aktuális kerti feladatok közül a legfontosabbakat és legsürgősebbeket választottam ki és ajánlom a kertészkedők figyelmébe.

Most, a nyár derekán csúcsforgalom van a kertekben, a család minden tagja –beleértve még a vendégeket is - a kertben szeretné a szabad idejét eltölteni: napozással, zenehallgatással, olvasással, beszélgetéssel, vagy éppen szundikálással. Csak a kert gazdája nyugtalan, mert sokféle elvégzendő munka vár most is az ő szorgalmas kezeire és azon gondolkodik, hogy melyiket végezze most el, és melyiket hagyhatja a jövő hétre…

Az éppen aktuális feladatok közül a legfontosabbakat és a legsürgősebbeket választottam ki és ajánlom a figyelmükbe!

Augusztus elején is vethető a leveles kel

A veteményes kertben kiürültek a korai zöldségféléket (zöldhagyma, hónapos retek, zöldborsó, korai sárgarépa, stb.) termő ágyások. Ezeket ne hagyja üresen, mert néhány őszi zöldségfélének a magjait most lehet elvetni. Ilyen például a régebben széles körben nálunk is termelt, de valami felderítetlen ok miatt elfeledett leveles, vagy fodros kel, amely Nyugat-Európában késő ősszel szinte nemzeti eledelnek számít és nálunk is sikeresen termelhető, fagytűrő és igen értékes anyagokat tartalmazó zöldségféle.

Leveles kel

A leveles kel magját most kell cserépbe elvetni és a két lomblevéllel rendelkező palántákat kell a termő helyükre kiültetni; a tövei 100-120 cm magasságra nőnek, erőteljes, fodros leveleket fejlesztenek, amelyekből a háziasszonyok kiváló főzeléket és köretet tudnak varázsolni a téli étrend változatosabbá tételére! Nagy értéke ennek a zöldségfajnak, hogy meglehetősen igénytelen, könnyen termelhető és mindig csak annyit kell belőle betakarítani, amennyi feldolgozásra kerül. Nem elhanyagolható azonban az esztétikai értéke sem: a télen kopasz kertben üdítő látvány a szép, zöld növény, amelyet még szebbé tesz, ha a dér, vagy a hó belepi.

Saláták, céklák, hagymák

A magyar konyhában jószerivel csak tavasszal van szerepe a (fejes) salátának, pedig igen sokféle egyéb salátát is termelhetünk az őszhöz közeledve; most lehet elvetni állandó helyére a mezei és a tépő saláta magját, amelyből még az őszi fagyok beállta előtt szedhetjük a ropogós, friss leveleket.

A gondosan előkészített talajú ágyásokba még most vethetünk cékla és póréhagyma magokat, amelyek a nálunk szokásos hosszú őszi időjárásnak köszönhetően még ősszel kifejlődnek. Különösen ajánlom a cékla termelését, mert e növény gumóját télre is be lehet tárolni és igen értékes, antioxidáns tartalma miatt a szervezet ellenálló képességét jelentékenyen fokozza.

Újítsuk meg a szamócát!

A szamóca-szezon eredményesen fejeződött be, de az új tövek telepítése most kezdődik el: a két-három éves tövek ilyenkor fejlesztik ki az indáikat, amelyek akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor gyökereket is eresztenek. Ezeket a talajból gondosan kiemelve ültethetjük az új szamóca ágyásba, ahol megerősödve már a következő év májusában gyümölcsöt érlelnek. Nagyon szigorú télen ajánlatos az új telepítést lehullott lombbal védeni a kifagyástól.

Újra itt vannak a levéltetvek

Az utóbbi napok bőséges csapadéka következtében számítani kell az őszibarack fákon a zöld levéltetvek elszaporodására. Ezek szomjasan fogyasztják a fák friss hajtásainak a nedveit, amelynek következtében a levelek elsárgulnak, lehullanak, vagy összesodródnak, ezért feltétlenül szükségessé válik a permetezés környezetbarát rovarirtó szerrel (pl. Pirimor, Decis, Judo). Az előírásos élelmezés-egészségügyi várakozási időről nem szabad megfeledkezni!

Ritkító metszéssel segítsük a jövő évi rügyeket!

Az őszibarack gyümölcsök betakarítása után következik a nyári, ritkító metszés, amely már a jövő évi termőrügyek kialakulását segíti elő. Ritkító metszésre várnak a szőlőtőkék és a szőlőlugasok is, mert ez elősegíti a fürtök korábbi és tökéletes beérését. Ha a lombozatot túlságosan sűrűnek ítéli meg, akkor a fürtöket árnyékoló levelek megritkítása is elősegíti a bogyók érési folyamatát. Bővebben a nyári metszésről >>

Szárítsuk, de csak kíméletesen morzsoljuk a fűszert!

A fűszernövények betakarításának ideje is elkövetkezett. A leveles hajtásokat kösse össze kis csokrokba és fejjel lefelé aggassa fel szellős, árnyékos helyen, ahol egy hét alatt megszikkadnak annyira, hogy a leveleket le lehet fejteni a hajtásokról. A leveleket ne morzsolja apróra, mert az ebből származó por gyorsan elveszti a benne levő illóolajokat. A légszáraz anyagot jól záródó üvegekben célszerű tárolni. Bővebben a fűszernövények szárításáról >>

Serkentsük új virágzásra a rózsát!

A rózsabokrokról vágja le az elnyílt virágokat hosszú szárrésszel, mert ez arra serkenti a bokrot, hogy őszig még új virágokat nyisson! Bővebben a metszésről >>

Tisztítsuk ki a pázsitot!

A természetes csapadék és az rendszeres öntözés hatására a pázsitfelületek erősen elgyomosodtak. Ezen most lehet segíteni a kétszikű gyomnövények kiirtására alkalmas gyomirtó vegyszerek kipermetezésével. Az összefüggő gyomnövényzet (útifű, fehérhere) kipusztított foltjaira érdemes már most fűmagot kiszórni és azt sekélyen bekapálni, mert a talaj felszínén maradó magokat a madarak felcsipegetik, de a napon maradva egyébként se csíráznának ki.

Most forgassuk át a komposztot!

Az eddig összegyűlt és komposztált szerves hulladékokat ajánlatos átforgatni, megkeverni abból a célból, hogy egyenletesen korhadjanak el és őszre a beérett komposzt alkalmas legyen a kiteregetésre és bemunkálásra.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR