A magyar a legjobb

A magyar a legjobb

Nem véletlen, hogy a legelterjedtebb és legismertebb kajszibarackfajtát Magyar legjobb néven ismerik. 

Ízlésekről nem érdemes vitatkozni, és ez így van a kajszibarack esetében is. Én azonban a legízesebbnek, a legaromásabbnak ma is a magyar kajszibarackot tartom.

Pedig hosszú szakmai pályafutásom során módomban állott rendre megkóstolni az olasz, a francia, a spanyol, a kaliforniai, sőt az új-zélandi kajszibarackot is, de olyan jót, mint a fán érett, egészséges, magyar kajszi, sehol se fogyaszthattam.

magyar kajszi 02
Forrás: Siklóskert Blogspot, Siklóskert Facebook

Most érik a kertekben a kajszibarack, nemcsak a Magyar legjobb, de más fajták is, amelyek között akadnak olyanok, amelyek ellenállóbbak a fagyokkal, a szárazsággal, a gutaütéssel és a vírusfertőzéssel szemben, érdemes ezekkel is megismerkedni. De mindenesetre többet kell törődnünk a kajszifák gondozásával, mert ezek is tápanyagigényesek és meghálálják a rendszeres, bőséges vízellátást is. A kajszibarackfákat is kell metszeni, mégpedig tavasszal, közvetlenül a virágzás előtt, amikor – az élénk nedvkeringés hatására – az okozott metszési sérülések gyorsan begyógyulnak.

Fontos volna az is, hogy aki kajszibarack-csemetét ültet, az ügyeljen az alanyra. A mirobalan alanyon levő kajszicsemeték sokkal érzékenyebbek a gutaütésre, mint azok, amelyeket tengeri barackra vagy vadkajszi alanyra szemeztek a faiskolában.

És nem szabad elhanyagolni a kajszifákat a termés leszüretelése után sem! A fák lombját nyáron is védeni kell a jelentkező fertőzések ellen, és könnyen felvehető műtrágyákkal kell elősegíteni a jövő évi termést szolgáltató termőrügyek kialakulását.

Ebben nagy szerepe van a nyári zöldmetszésnek is, amelynek során a túlságosan sűrűn nőtt vesszőket távolítjuk el a koronából.

További olvasnivaló a kajszibarackról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR