Új esztendőt kezdünk...

Új esztendőt kezdünk...

Szép, békés karácsonyunk volt. A feldíszített fenyőfa alá nálunk szerény ajándékok kerültek, mert már egy hónappal korábban abban állapodtunk meg a család tagjaival, hogy mindenki csupán apró, szimbolikus, az egymásra figyelést tanúsító ajándékot vásárol egymásnak.Úgyse tudjuk eltalálni, hogy a másiknak éppen most mire van kedve és szüksége, meg aztán takarékoskodni is kell, nem szeretünk hitelből költekezni! (Még élénken emlékszem arra az időre, amikor a megkopott gallérú inget nem dobtuk ki, hanem kivágtak a háta aljából egy darabot és abból varrtak újnak látszó gallért.)

Azért most is akad tennivaló, amelyet jobb lesz nem halogatni! Ennek a színhelye a raktár, a fészer, sufni. Vegyük kézbe a korábban már gondosan elkészített vetési tervet, és vizsgáljuk át a vetőmagkészletet és készítsünk listát a beszerzendő magokról. A maradék magok egy része (fekete gyökér, pasztinák, kapor) csak egy évig tartja meg csíraképességét mások 3-4, sőt a kobakosok (uborka, dinnye, tök) akár 6-8 évig is megőrzik használhatóságukat. Az összetöppedt, penészes magvaktól feltétlenül szabaduljunk meg!

Mi van a vetőmag papírján?

Készítsünk növényvédelmi tervet, és ennek során vegyük figyelembe az alapszabályt: csak annyit permetezzünk, amennyi feltétlenül szükséges és csak olyan növényvédő szert használjunk, amely nem károsítja a környezetünket. A szükséges szereket szakboltból szerezzük be és ügyeljünk arra, hogy a szavatossági időhatáron belül legyenek.

A kertből most lehet betakarítani a szabadban telelő bimbóskelt, a fodros (vagy leveles) kelt, a póréhagymát. Kár, hogy a madársaláta termelése olyan lassan terjed.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR