Új esztendő: tervezzük meg a szezont!

Új esztendő: tervezzük meg a szezont!

Úgy vélem, hogy ismerem a kertészkedő emberek lelki világát: október végén, miután biztonságosan fagymentes helyre menekítették a délvidéki, fagyérzékeny, cserepes növényeiket, búcsút intettek a kert növényállományának tavaszig.Eddig a karácsonyi ajándékvásárlás és a jókívánságok írása kötötte le a figyelmüket. És ez így rendben is van, mert a naptár első oldalára nézve viszont tüstént az jut az eszükbe, hogy hipp-hopp, itt van az idő, hogy a kerttel foglalkozzunk.

Kezdődik a tervezés

Igen, a tavaszi munkák tervezését máris el kell kezdeni, mert ha kienged a föld fagya, ha először megcsapja az orrunkat a föld semmivel össze nem téveszthető illata, akkor egyszerre mind a két kezünk úgy teli lesz munkával, hogy azt se tudjuk, mihez fogjunk és mit hanyagoljunk el!

Fokhagyma

Bölcs dolog összeírni, hogy mit kíván tavasszal vetni és ültetni, vagyis célszerű máris beszerezni az ehhez szükséges vetőmagokat. Ezeket célszerű szakboltban megvásárolni, ahol tanácsot is tudnak adni. Mert ha Szomszéd Uram a ház asszonyától azt a kívánságot hallotta, hogy nyáron majd több igazi, régimódi kovászos uborkát kíván készíteni, akkor nem mindegy, hogy erre a célra alkalmas fürtös uborka, vagy kígyó uborka magot fog elvetni?!

Ellenőrzött vetőmag = biztos termés

Vetőmagot ne vásároljon ismeretlen kofától a piacon, ne fogadjon el a másik szomszédtól maradék magot, mert a vetőmagok csíraképessége korlátozott idejű. Vannak magok, amelyek több évig is megtartják a csírázó képességüket, míg mások csupán egy évig maradnak életképesek. A vetőmag tasakon fel van tüntetve a mag szavatossági határideje, amire a vásárlásnál különösen kell ügyelni! Dohos, penészes magot semmi esetre se tessék átvenni!

Vetőmag

Óvatosnak kell lenni a saját termésű vetőmaggal kapcsolatban is. A leggyakoribb hiba az, hogy a mag nem volt tökéletesen érett a betakarítás idején, ezért lehet, hogy csak egyik-másik, illetve egyáltalán nem fog kikelni. Az ún. hibrid növények érett magjából nem lesz ugyanolyan növény, mint amely a magot beérlelte, vagyis a hibridizáció csak az F1 nemzedékre hat ki, a következő nemzedékek tagjai szétszórtan örökítik őseik tulajdonságait. A régi fajták szinte kivétel nélkül homogének, az új fajták neve után a zacskón az F1 jel utal arra, hogy hibrid magot tartalmaz a tasak. A csomagoláson talál a kertész egy rövid tájékoztatást a vetés idejéről, az ajánlott tenyészterületről és a mag mennyiségéről is.

A leggondosabb megválasztott vetőmag is csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha a talajt gondosan készítjük elő, a mag az optimális időpontban kerül a földbe és ott elegendő, felvehető tápanyag és víz áll a rendelkezésére.

Tervezett növényvédelem kíméli a környezetet!

Most kell megtervezni a vegyszeres növényvédelmet, vagyis permetezési tervet kell készíteni. Az egész év termelési eredményét befolyásolja a fák és bokrok télvégi, lemosó permetezése, amelyhez réz és kén tartalmú szereket (2 % bordói lé + kén) használhatunk. Ha az előző évben sok rovarkártételt észleltünk, akkor ehhez a permetléhez keverjünk 3 % Agrol Pluszt is. Ez a permetlé az ökotermesztés követelményeinek is megfelel, emberre, melegvérű állatokra és a környezetre káros hatást nem fejt ki.

Növényvédőszerek

A növényvédő szereket is ajánlatos idejében beszerezni, de nem érdemes a szereket hosszú ideig, felbontott csomagolásban tárolni. A kiskertben elegendő, ha egy gombakártevők elleni, egy lisztharmat, egy levéltetű és egy más kártevők elleni szert tartunk készletben. Valamennyi permetlevet egészítsük ki nedvesítő (tapadást fokozó) szerrel és lehetőleg tápoldattal is. Csak az előírásnak megfelelő töménységű permetlevet használjuk és tartsuk be a munkaegészségügyi és az élelmezés egészségügyi, valamint a tárolási, raktározási előírásokat is, szükség esetén pedig forduljunk speciális növényegészségügyi szakemberhez tanácsért.

A növényeknek is kell tápanyag és ápolás

Most szerezzük be a tavaszi munkákhoz szükséges egyéb anyagokat is: műtrágyát, különös tekintettel arra, hogy a vegetáció tavaszi szakaszában főként nitrogén tápanyagra van a növényeknek igényük. Biztosan szükség lesz talajtakaróra (fólia, fátyol, fenyőkéreg), kötöző anyagra (raffia, fémhuzal), friss kerti földre (a cserepes növények átültetéséhez) és üzemanyagra (fűnyíró, talajművelő, komposztdaráló, permetező, stb. gépekhez). Az eszközökről és gépekről a következő alkalommal elmélkedhetünk!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR