Valóban kevesebb időt töltünk a szabadban és emellett még szervezetünk kevesebb védő (immun) anyaghoz jut, ezért most több figyelmet kell fordítanunk a táplálkozásunkra.
Itt van például egy meglehetősen alábecsült zöldségféle, a retek, amely pedig igen értékes téli eledel lehet. A piacokon háromfélét is lehet most vásárolni:
- a fekete színű kerek téli retket,
- a hosszú, fehér jégcsap retket és
- a kerek, piros hónapos retket.
Mindhárom igen értékes tulajdonságokkal rendelkezik: elősegítik az emésztést és a veseműködést, mustárolaj tartalmuknál fogva erősítik az immunrendszert, megelőzik az epekövek képződését, salaktalanítják a szervezetet, gyógyítják a krónikus köhögést és a bronchitist.
A téli retket nyersen, felszeletelve - de sózatlanul - kell fogyasztani reggel, délben vagy este.
Több évezredes múltja van a reteklé fogyasztásának is. Ez úgy készül, hogy a retket megdaráljuk és jól megcukrozzuk. Ennek következtében bőséges levet ereszt, nem kell préselni. Némi mézzel kiegészítve a már rómaiak által is fogyasztott ital erősíti a gyermek, a felnőtt és az idős ember szervezetét.
Gondoljanak erre majd tavasszal is, amikor a retekmagot el lehet vetni a kertben.