Színpompás klívia lehet a kert középpontja

Színpompás klívia lehet a kert középpontja

40-50 évvel ezelőtt a koratavasz leggyakoribb cserepes virága volt a kertekben a klívia (Clivia miniata L.), manapság azonban ritkaságnak számít. Pedig egészen egyszerűen lehet szaporítani!

Ahol van a lakásban elegendő hely a termetes cserepek elhelyezésére, ott januárban kell elhelyezni őket, mérsékelt hőmérsékletű, napos szobában. Öntözni kevés vízzel, hetenkint egyszer tápoldattal kell, és akkor az 50-60 cm magas szárak csúcsán kinyílnak a narancsvörös virágcsokrok, amelyek két-három héten át frissek maradnak. Ekkor az elnyílt virágzatokat, a szárukkal együtt levágjuk, mert jóllehet szép, piros bogyókat érlelnek, azonban ezek csökkentik a növény későbbi virágzási erélyét.

klivia kert kozeppontja 02

A fagyok elmúltával a klíviát a bokrok közé, félárnyékba célszerű a földbe süllyeszteni. A növényeket 3-4 évente virágzás után lehet átültetni. Ha kivesszük őket a cserepükből, akkor azt látjuk, hogy szinte teljesen felélték a földjüket; tehát szét lehet a tövet három-négyfelé osztani és friss, jó minőségű, tápdús földbe kell elültetni. A következő évben viszonylag még kevés virágot hoznak.

Ahol a fűtött, téli lakásban nem akad hely a klívia számára, ott tartsuk a téli szállásán március elejéig, akkor állítsuk a kert egyik kiemelkedő, napos helyére, ahol a legtöbben láthatják. Kezdjük meg a bővebb öntözését és a tápoldatozását is. Az átmeneti hőcsökkenést károsodás nélkül elviselik és április közepén virágba borulnak.

klivia kert kozeppontja 03

A nyár folyamán a klívia nem igényel sok gondot, csupán a rendszeres öntözéséről kell gondoskodni. Az őszi fagyok közeledtével a cserépbe, vagy faládába ültetett növényeket fagymentes helyre kell állítani, ahol valamennyi fényben is részesülnek és pihennek a tavaszi ébredésükig.

Ha a klívia virágzik, akkor a gazda és a gazdaasszony ragyogó szemekkel nézheti: nem a klíviát, hanem a járókelőket, akik irigykedve gyönyörködnek a virágzó növény pompájában.

További olvasnivaló a klíviáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR