Ciklámen: virágoztassuk másodjára is!

Ciklámen: virágoztassuk másodjára is!

Januárban a kert téli álmát alussza, a színt, az életet, a friss illatot és hangulatot a cserepes virágok hozzák a lakásba.


Ezek között az egyik legkedveltebb a ciklámen. Közel száz éve őrzi a hegemóniáját a kis-ázsiai eredetű, de azóta sokféle nemesítői beavatkozáson átesett Cyclamen persicum, amely sok, szép és tartós virágával kiérdemelte a vezető helyet és feltehetően sokáig meg is fogja tartani azt. Mostanában a minicserépben nevelt, de 10-15 virágot nyitó növények a legkelendőbbek.

A virágos ciklámen a hűvös, világos, de nem napsütéses helyet kedveli, ezért sok háziasszony a két ablakszárny között tartja ajándékba kapott növényeit, amelyekben az utcán járók is örömüket lelhetik.

Ciklámen kosárban

A ciklámen tartóssága nagymértékben függ a helyes öntözéstől. Lehetőleg lágy vízzel öntözzünk, ügyelve arra, hogy ne kerüljön víz a levelekre és a bimbók közé, mert ez rothadást okoz. A legjobb, ha a vizet a cserép alá helyezett alátétbe öntjük és egy óra múlva a fel nem szívott vizet kiöntjük.

A megsárgult leveleket és az elnyílt virágokat szakítsuk le a növényről.

Ciklámen

Akinek "zöld ujja" van, az megpróbálkozhat a ciklámen ismételt virágoztatásával is. A levirágzott tőnek annyi pihenőidőt kell adni, amíg az összes levele leszárad. Ekkor elkezdjük öntözni, és amikor az első levélkék megjelennek, a gumót átültetjük friss virágföldbe, és úgy gondozzuk, mint a virágzó növényeket.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR