Könnyen kezelhető szobanövények: itt a toplista!

Könnyen kezelhető szobanövények: itt a toplista!

Télen az ember beszorul a szobába. Ilyenkor természetes vágya, hogy minél több zölddel, élő növénnyel vegye körül magát.

Sokan Olvasóink közül nagy gyakorlatra tettek szert a szobanövények gondozásában, nevelésében és szaporításában. Most nem hozzájuk, hanem a kezdőkhöz szeretnék szólni, amikor bemutatok három könnyen kezelhető szobanövényt. Egyik sem kíván különlegese szakértelmet, de ha megértjük azt, amit kérnek, akkor nagyon szépen díszítik, vidámítják otthonunkat.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Kezdjük a legszerényebbel, a zöldikével. Ez strapabíró növény. Jól érzi magát a fűtött szobában és a hideg folyosón, elviseli a tűző napsütést és az árnyékos helyet. Most éppen a pihenő életszakaszát tölti, ilyenkor ritkábban, óvatosabban kell öntözni. Tavasszal viszont megélénkülnek az igényei, hetente tápoldatozást, naponta öntözést, több vizet kíván. Ha megjelennek a sarjak, amelyek még az anyanövényen fehér gyökereket hoznak létre, akkor ezeket leválasztjuk és vízben gyorsan önálló életet kezdenek.

Zöldike

 

Szobaborostyán

Szobaborostyán (Hedera canariensis)

A szobaborostyán ritkábban látott cserepes növény. A zöld levelű alapfaj télen, hűvös helyen (pl. lépcsőházban, előszobában) érzi jól magát, de a tarka levelűek – amelyek mellesleg fokozott díszítő értékűek is - elviseli a telet a kissé hűvösebbre fűtött szobában is.

Tartsuk a talaját télen is nedvesen és permetezzük meg időnként tiszta, langyos vízzel. A jól fejlődő példányoknak támasztékra van szükségük.

Egy házilag barkácsolt létrácska vagy mohával körbevett pálca megfelel az igényeinek. A fejdugványai meleg vízben vagy nedves talajban könnyen meggyökeresednek.

 

Scindapsus

Szobalián (Scindapsus pictus)

A szobalián már elegánsabb kúszó-futó növény, amely a szoba falán nyújtogatja sokszor akár tíz méter hosszú indáit. Valóságos trópusi növény, amely magas páratartalmat és meleg környezetet szeret, tehát a fűtött szobákba való.

Sok fényt nem igényel, árnyékban is gyorsan nő, de a földje még átmenetileg se száradjon ki, mert akkor elpusztul. Minden tavasszal át kell ültetni, hetente tápoldatozni.

Ha szaporítani kívánja, akkor vágjon le egy hajtáscsúcsot belőle, ültesse tőzeges, homokos földbe, húzzon föléje egy átlátszó, műanyag zacskót és a dugvány engedelmesen meg fog gyökeresedni.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR