Itt az idő a kerti támrendszerek építésére és javítására

Itt az idő a kerti támrendszerek építésére és javítására

Tél végén tegyünk egy sétát a kertben, amikor csak arra gondolunk, hogyan alakíthatunk ki jobb támaszt a növényeinknek.

kerti tamrendszerek 05

A tapasztalt kertész már tudja, hogy a támrendszert akkor jó megépíteni, amikor még nincs rá szükség. Ugyanis amikor már szükséges, akkor nehézkes a burjánzó növények között a munka, kárt okozunk a tevékenységünkkel. Legjobb ezért a február szép napjait felhasználni arra, hogy átnézzük a kertet a támrendszerek szempontjából.

kerti tamrendszerek 02

A bakművelésű szőlőtőkék támaszai a karók, amelyek korántsem örök életűek, ezért a hiányzó és a törött, kopott, repedt támaszokat pótolni kell. A magas művelésű szőlők kordonjainak oszlopait meg kell igazítani, a huzalokat meg kell feszíteni. A sekélyen gyökerező törpe gyümölcsfák, a ribiszke bokrok, köszméték, málnatövek is támasztékra szorulnak, így ezeket is érdemes körbejárni és ha szükséges, akkor kordont készíteni, karózni.

kerti tamrendszerek 03

A zöldségek egy része is nagyon szeret felfutni valamire. A paradicsom is eredetileg futónövény volt, sok fajtája (elsősorban az üvegházban termesztettek) szinte egész évben képes nőni. A futóparadicsom, a tök, uborka, bab termesztését sokkal hatékonyabbá teszi, ha hagyjuk őket függőleges helyekre futni, hiszen így nagyobb levélfelületet süthet be a nap, több terményt takaríthatunk be azonos alapterületen.

kerti tamrendszerek 04

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR