Honnan tudom, hogy itt a tavasz?

Honnan tudom, hogy itt a tavasz?

Nemcsak a naptárból tudom meg, hogy március hónapban elkezdődik a tavasz, hiszen jelzik nekem a növények, a csillagok és a kertészkedni vágyó emberek is.

Valamikor február utolsó napjainak egyikén a házunk előtt, az árokban kinyílik a téltemető vidám, sárga virágcsillaga: ilyenkor tudom, hogy itt van, végre megjött a várva várt tavasz! Március első felében Télapó még olykor dühösen rázza a szakállát, de a hónap második felében már duzzadnak a fák rügyei, virágzik a sombokor, szórja a virágport a mogyoróbokrok barkája, sokszor a hó alól bújik ki a hóvirág, és érezzük a tavaszi termőföld jellegzetes édes, lágy illatát.

honnan tudom hogy itt a tavasz 02

A tavasz időpontját több dátumhoz is kötni szokták az emberek. A naptári tavasz (március 1.) kezdete után három hét is eltelik, amire elérkezik a csillagászati tavasz (március 21. körül) időpontja, a tavaszi nap-éj egyenlőség. A meteorológiai tavasz ezektől független, az idő enyhülésével és a virágzó növények virágzásával kezdődik.

honnan tudom hogy itt a tavasz 03

De a növény honnan érzi a tavaszt?

A növények számára a tavaszt a napi hőmérséklet érzékelése, a környezetükben pedig a víz mozdulása jelzi. A felmelegedő növényi részekben megindul a növényi hormonok termelődése, a gyökér körül felenged a korábban átfagyott talaj. Több növény a nappalok és éjszakák hosszának váltakozását is érzékeli, de ezek inkább egy későbbi életfázisukban, a virágzás idejében kerülnek a figyelmük középpontjába.

honnan tudom hogy itt a tavasz 04

A tavaszi ébredés számomra a természet körforgásának jelképe is, így a természet minden évben megismétlődő színjátékának nyitánya nekem mindig a talaj tápanyagainak pótlását juttatja eszembe. Ezzel kapcsolatos a kertben a komposzttároló átvizsgálása.

honnan tudom hogy itt a tavasz 05

A tavalyi komposzt

A tavalyi év során gyűjtött szerves hulladékok az eltelt hónapokban bizonyára már nagyjából homogén, szagtalan, barna komposzttá értek, ezt ki lehet szedni a tárolóból és el lehet teríteni a fák, a bokrok alá, ahol mint takaróréteg (mulcs) védi a talajt a kiszáradástól, a felmelegedéstől és a gyomosodástól.

Ettől az időtől kezdve mindazt a szerves anyagot, ami a kertben és a ház körül keletkezik, berakjuk a komposztálóba, mert ez a mi értékes, rejtett tartalékunk, amellyel nagyrészt pótolni tudjuk a termesztett növényeink által felhasznált tápanyagokat és fokozzuk a talaj termékenységét.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR