A forralt bor és a fröccs szezonja

A tél vége felé, jégtörő Mátyás napján érdemes elmerengeni Márai gondolatsziporkáján. Most mindenesetre a forralt bor szezonja járja!

Ezt az italt - ha nem is lehet hungarikumnak nevezni, de - nálunk fogyasztják legszívesebben a téli hónapokban, mert jóleső melegséget kelt. Fehér- és vörösborból egyaránt készíthető, de jó bort kell hozzá használni, mert hitvány borból csak hitvány forralt bor lesz. A bort a forrpontig kell hevíteni, de hosszabb ideig nem ajánlatos forralni, mert az íz- és aromaanyagai elillannak. Fűszerezésre cukrot, szegfűszeget, fahéjat használnak ― ki-ki ízlése és szokásai szerint. Téli kirándulás, sízés, korcsolyázás és hólapátolás közben nagyon kellemes ital, autóvezetők és balesetveszélyes munkát végzők azonban tartózkodjanak tőle!

Egy másik bor alapú ital valóban csak nálunk és az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiban közismert: ez a fröccs. A legenda szerint Fáy András fóti szőlőskertjének présházában 1844 októberében rangos társaság gyűlt össze. A vendéglátó gazda ünnepélyesen közölte barátaival, hogy meglepetés következik: Jedlik Ányos (a dinamó feltalálója) fogja bemutatni legújabb találmányát, a szódavízzel elegyített bort, amely nyáron hűt, télen fűt!

Forralt bor

Íme, a spritzer ― mondta a feltaláló. Az első, jeles kóstoló Vörösmarty Mihály volt, akinek a tetszését megnyerte az új ital, a nevét azonban túl németesnek ítélte, és rögtön a magyarosabb fröccs nevet ajánlotta.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR