Kétnyári virágok – nyár végén is vethetők

Kétnyári virágok – nyár végén is vethetők

A százszorszép, nefelejcs, árvácska, sárga viola, holdviola vetésének itt az ideje, hogy jövőre gyönyörűen kivirágoztassák a kertet.

Azokat a növényeket nevezzük kétnyáriaknak, amelyek az elvetésük évében csak leveleket fejlesztenek, de termést, virágot csak a következő évben hoznak. Ilyenek például a káposzta és a répaféle zöldségek, ámde a virágos növények között különösen sok látványos és értékes kétnyári ismert.

ketnyari viragok nyar vegen 02

Kétnyári a százszorszép, a nefelejcs, az árvácska, a sárga viola, a szakállas szegfű.

ketnyari viragok nyar vegen 03

Sajnálatos, hogy az egyik legkedvesebb kétnyári virág, a júdáspénz vagy más néven holdviola (Lunaria vulgaris L.)  annyira kiszorult a kertekből, hogy hovatovább ritkaságnak számít. Ennek a magját nyár közepén kellene elvetni; a kikelt növények ősszel megerősödnek, átvészelik a hideg teleket is és tavasszal 50-60 cm magas száron szép, lilás-kék virágzatot nyitnak. A tüszőtermésük fedőlemezeit eltávolítva láthatjuk meg a középső, fényes, kerek áttetsző lemezt, rajta a lapos magokkal (júdáspénz!). A tiszafa vagy mahónia bogyós hajtásával kiegészítve pompás, hónapokig friss, téli vázadísz lesz belőle.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR