Apropó – Jaj, jaj, macskajaj!

Apropó – Jaj, jaj, macskajaj!

A Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó farsang számtalan alkalmat kínál a kelleténél több alkohol fogyasztására.

Ilyenkor van az elegáns bálok, a polgári bulik, a mulatságok és a vigadalmak időszaka, nem is beszélve a szelídebb névnapokról, születésnapokról, házassági évfordulókról, vállalati rendezvényekről, ahol csak nagy erőfeszítés a sok gúnyolódás árán türtőztetheti meg magát a szeszes italokat kerülő ember.

Grappa

Az alkoholizmus a leggyakoribb drogfüggőségek sorába tartozik, de van olyan embertársunk is, aki csak alkalmilag fogyaszt szeszes italt, de akkor többet a kelleténél és ez kellemetlen következményekkel jár; ezt nevezik másnaposságnak, macskajajnak (a német Katzenjammer ügyes tükörfordítása), amely egy-két napig tartó rossz közérzettel, étvágytalansággal, munkaképtelenséggel jár együtt.

Mit tehetünk, ha jellemünk gyengesége vagy éppen akaratunk ellenére elér bennünket a macskajaj?

A sok évszázados javallatok szerint tessék ilyenkor reggel heringet vagy ruszlit fogyasztani, bőséges hagymával kísérve, vagy savanyított uborkát. A modern ember ilyenkor inkább az almát, a savanyú káposztát, vagy a salátákat választja. Feltétlenül igyon jó sok, friss vizet, esetleg gyomornyugtató gyümölcsteát, de tartózkodjék a szeszes italoktól, mert ebben az esetben nem érvényes a régi mondás: kutyaharapást kutyaszőrével kell gyógyítani! Ha éhséget érez, akkor fogyasszon jól fűszerezett burgonya-, vagy paradicsomlevest, csontlevest, köménymagos levest! Aludjon nyitott ablakú szobában és tegyen egy kis sétát csendes, forgalommentes környéken.

Ha máskor ismét macskajajra hajlamosító környezetbe kerül, akkor előzetesen egyen bőséges ebédet, hogy a fogyasztott alkohol gyorsan leépüljön, fogyasszon burgonyaszirmot, sós mogyorót, diót, egyéb ropogtatni valót. Ne igyon össze-vissza különböző alkoholos italokat, hanem maradjon egyféle mellett! Lassan, apró kortyonkint fogyassza az italt, és ha hazatérve mégis érzi az alkohol kellemetlen utóhatását, fáj, zsibong a feje, enyhén szédül, akkor vegyen be egy aspirint és igyon hozzá legalább fél liter hideg vizet.

És ne feledje: az alkohol öl, butít és nyomorba dönt!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR