Milyen növényekkel ünnepelhetjük a karácsonyt?

Milyen növényekkel ünnepelhetjük a karácsonyt?

Közeledik a karácsony ünnepe, amelynek legjellegzetesebb szimbóluma a karácsonyfa.

Mielőtt még bárki a környezet rombolásával gyanúsítana, szeretném hangsúlyozni, hogy a karácsonyfának feldíszítendő fenyőfákat manapság nagy többségben nem az erdőkből vágják ki, hanem speciális faiskolákban nevelik fel és onnan termelik ki, tehát nem lesz ettől kevesebb fenyőfa az országban.

Vágott fa

Azt persze nem merném állítani, hogy karácsony előtt nincsenek fokozott veszélyben a kertekben álló fenyőfák, mint máskor, mert ilyenkor bizony megnövekszik a veszélye annak, hogy a tolvajok kivágják az évek óta dédelgetett fenyőfákat, vagy levágják a nagy fenyőfák csúcsát.

Számos országban általános szokás - és nálunk is egyre kedveltebbé válik - hogy nem a lakásban állítanak fel karácsonyfát, hanem a ház előtt, a kertben álló fát díszítik fel színes villanyégőkkel és egyéb díszekkel, a szobai karácsonyfát pedig egy fenyőágakból, csinosan megkötött asztali csokrocska helyettesíti.

Advent

Több országban más növények jelenítik meg a karácsonyi hangulatot. Az angoloknál például fagyöngyágakat akasztanak a csillárra karácsony előtt, Amerikában pedig ezt az ünnepet a magyal bokor tüskés levelű és piros bogyókkal ékesített ágai jelképezik.

Tudom, hogy mindenki a saját gusztusa szerint szeret felkészülni az ünnepre, de azért mégis hadd ajánljam azt, hogy a kerttel rendelkező családok lehetőleg gyökeres fenyőfát vásároljanak, mert ezt később ki lehet ültetni a szabadba. A feldíszített, gyökeres fát persze a vízkeresztig öntözni kell, majd a díszek leszedése után mielőbb el kell ültetni. Ez persze csak fagymentes talajba történhet, átfagyott talajba ültetni több mint kockázatos dolog! Ha az ültetés későbbre marad, akkor tároljuk a fácskát védett helyen, a földlabdáját tartsuk nyirkosan, a föld feletti részét pedig hetenként egyszer-kétszer permetezzük meg tiszta vízzel.

Manapság sokféle fenyőfát lehet vásárolni, sajnos elég borsos áron! Szépek, arányosak és tartósak az ezüst- és a normandiai fenyők. Ritkábban lehet hozzájutni az ugyancsak nagyon dekoratív jegenyefenyőkhöz. Az olcsóbb lucfenyők a fűtött szobában gyorsan ledobják a tűleveleiket, a fekete- és az erdei fenyők pedig nehezen lemosható gyantával szennyezik a környezetüket.

Aki pedig szerényebben kívánja érzékeltetni az ünnep áhítatos hangulatát, az állítson az asztalára örökzöld fákról, bokrokról vágott ágakból kötött koszorút vagy csokrot. A békét és a szeretetet ez is kifejezheti!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR