Sajnálatosan elterjedt szokás, hogy a síkos, jeges, havas járdákat konyhasó kiszórásával szabadítják meg a baleseteket okozó síkosságtól.
Az így keletkezett sós olvadékvíz a szó szoros értelmében méreg a növények gyökerei számára. Ebből a felismerésből kiindulva a közterületeket ma már más, környezetbarát anyagokkal érdesítik, de a családi házak lakói használhatnak erre a célra homokot, fűrészport, tőzeget, fahamut, salakot stb.
A közterületre, az utcákra telepített fákat, bokrokat és sövényeket is védeni kell a sós víztől, meg a felcsapódó, káros hólétől. Az érzékeny növényeket ajánlatos lenne fóliatakarással vagy nádfonattal védelmezni.
Miért olyan veszélyes a só a növényekre?
A só a talajban lévő víz ozmotikus egyensúlyát felborítja, ami miatt a növények gyökerei nem képesek elegendő nedvességet felvenni. Ez súlyos kiszáradáshoz vezethet, még akkor is, ha a talaj egyébként nedvesnek tűnik. Ráadásul a só felhalmozódása a talajban hosszú távon annak szerkezetét is károsítja, csökkentve a növények számára elérhető tápanyagokat.
Milyen növények a legérzékenyebbek?
A só különösen veszélyes az érzékeny gyümölcsfákra, díszcserjékre, örökzöldekre és fiatal növényekre, amelyek gyökérrendszere még nem elég mély vagy fejlett. Az ilyen növényeket érdemes távolabb ültetni a járdáktól és utak szélétől, ahol a sós víz a legnagyobb koncentrációban gyűlik össze.
Hogyan védhetjük meg kertünk növényeit?
- Védőréteg alkalmazása: Az érzékeny növények köré vastag mulcsréteget teríthetünk, amely segít megóvni a gyökereket a só közvetlen hatásától.
- Vízzel történő lemosás: Ha a növényekre sólé kerül, egy enyhébb felmelegedés során érdemes vízzel alaposan lemosni őket, hogy csökkentsük a károsodás esélyét.
- Ültetés megfelelő helyre: Fontos, hogy az új növényeket olyan helyre ültessük, ahol a sós víz nem gyűlik össze.
Környezetbarát alternatívák
Amellett, hogy homokot, fűrészport vagy tőzeget használunk, érdemes megfontolni a modern, ökológiai síkosságmentesítő szerek használatát is, amelyek kímélik a talajt és a növényeket. Az ilyen termékek kevésbé terhelik a környezetet, és hosszú távon fenntarthatóbb megoldást jelentenek.