Hogyan óvjuk növényeinket a téli sószórástól?

Hogyan óvjuk növényeinket a téli sószórástól?

A kerti utak és a közhasznú járdák sózása halálos mérgezés a környezetben levő növények számára.


A változékony időjárásban gyakran előfordul, hogy az utak váratlanul síkossá válnak. A kerti utak és a közhasznú járdák sózása halálos mérgezés a környezetben levő növények számára.

Só helyett

Ezért használjunk erre a célra inkább fahamut, homokot, fűrészport, apró kavicsot, kályhasalakot, illetve a kereskedelemben kapható, erre a célra szolgáló keveréket.

Ha sövényt neveltünk a forgalmas autóút mellett a zaj, a por és a gázok felfogására, akkor most nádfonat takarással védjük meg veszélyeztetett helyzetben levő sövényünket az úttestről felcsapódó sós hólétől.

A só okozta károk megelőzésére fogadjuk meg a következő tanácsokat:

  • Kerüljük a sózást! Jeges időben a járdákra szórjunk durva homokot, a csúszásveszély elkerülésére. Ha muszáj sózni, használjunk olyan keveset, amennyit csak lehet (a finomra őrölt só hatékonyabb).
  • Év közben gondozzuk a növényeket! Az egészséges, erős növényeket kevésbé viseli meg a sózás okozta sokk.
  • Használjunk védőkerítést a járda mellett. A hókerítés vagy a fröcskölő víz elleni műanyag lapok megmenthetik az érzékenyebb növények életét.
  • Forgalmasabb utak és kereszteződések közelébe csak sótűrő növényeket ültessünk! Ilyen például a mérges gesztenye (Aesculus glabra), a japán orgona (Syringa reticulata), a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a fanyarka (Amelenchier spp.) és a szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus).
  • A sóra érzékeny növényeket ültessük az úttól távolabb! Ilyenek a díszalmák (Malus spp.), a fenyők pl. a fehér luc (Picea glauca) és a tiszafafélék (Taxus spp.)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR