Rövidesen nyílik a téli jázmin virága

Rövidesen nyílik a téli jázmin virága

A cím nem arra utal, hogy itt a tavasz, hanem azt mutatja, hogy a jázmin azok közé a különleges virágos cserjék közé tartozik, amelyek TÉLEN virágoznak!

Sokan ismerik a téli jázmin (Jasminum nudiflorum L.) nevű, télen is zöld, dúsnövésű, négyszögletes vesszejű cserjét, amely azzal válik egyedülállóvá, hogy a citromsárga virágai télen nyílnak ki.

Ha enyhe a január, már akkor virágzik, de ha zord a tél, akkor megvárja, hogy a hőmérséklet a fagypont fölé emelkedjen. Gazdagon nyitja az élénksárga virágait, ezért gyakran összetévesztik az ugyancsak sárga virágokat nyitó Forsithia nevű díszcserjével!

teli jazmin02

Ha a jázmin vesszőiből néhányat levágunk és azokat vízzel megtöltött vázába helyezzük, akkor a bimbók kinyílnak és 2-3 hétig vidámítják az otthonunkat.

A téli jázmin előnye, hogy a növény nem mérgező és nincsenek tüskéi sem, tehát a gyerekek bátran játszhatnak a közelében. Nagyon alkalmas omladozó falak, vakolatlan épületek eltakarására, mert gyorsan nő és a zöld felülete felvidámítja a télen szürke kert hangulatát.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR