Másodvetés augusztusban – még nem késő!

Másodvetés augusztusban – még nem késő!

Akár a fagyokig kihasználhatjuk a kertünket, ha az üres ágyásokat ezekkel a növényekkel népesítjük be.

A konyhakertben nyár közepére már a legtöbb ágyás terményét betakarítottuk. Ezeket most másodvetéssel még hasznosabbá tehetjük. Az üres ágyások talaját fel kell ásni és gereblyézéssel a felső, 15-20 cm-es talajréteget porhanyóssá kell tenni.

Másodvetésre alkalmas a zöld és sárga hüvelyű bokorbab, a cékla, a rövid tenyészidejű sárgarépa (karotta), a tépősaláta, a téli retek, a hazai és az új-zélandi spenót, a sóska és a csemegekukorica. Ezek a jól művelt talajban, különösen, ha egy-két öntözésben is részesülnek, gazdag termést adhatnak.

masodvetes augusztusban 02

Szeptemberi ültetésre augusztusban most kell elvetni a gumós kömény és a fodros kel magját, melyből 4-5 hét alatt fejlődnek ki az ültetésre alkalmas, két-három lomblevéllel rendelkező palánták. Érdemes nagyobb szerepet adni a kertekben a fodros kelnek, amely teljesen télálló és a leveleiből a korszerű szakácsok sokféle igen értékes és ízletes ételeket tudnak készíteni. Az se hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a fodros kel 80-100 cm magas bokra valódi látványosság a téli kertben, különös havas, zúzmarás időben!

További olvasnivaló a másodvetésről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR