Időszerű a másodvetés

Időszerű a másodvetés

A nyár derekán, június végén, július elején elvégzett másodvetés jelentékenyen megnöveli a kertek termelékenységét. Kétségtelenül több figyelmet, gondoskodást és munkát igényel, de ezt értékes és ízletes terményekkel hálálja meg.

A biztonságos, sikeres másodvetés feltétlen szükségessége azonban az öntözés lehetősége, mert a nyár második felében az időjárásunk rendszerint aszályos, ezért a növények fejlődése és termése csak rendszeres vízpótlás mellett biztonságos!

Péter-Pál napjáig (június 29.), amely egykor a búzaaratás megkezdésének és a keresztek megjelenésének ideje volt, kiürül a veteményes ágyások egy része, mert betakarítjuk a zöldborsó, a korai sárgarépa, a fejes saláta, a hónapos retek termését. Ekkor ki kell szedni a földben levő hulladékokat, a gyomokat, fel kell üdíteni a talajt némi érett komposzttal, vagy istállótrágyával, gondosan fel kell ásni és el kell művelni a termőföldet.

A másodvetésre alkalmas növények igen sokfélék lehetnek , de célszerű mindig a rövidebb tenyészidejű fajtákat előnyben részesíteni.

A másodvetés növényei

Ilyenkor vethetjük a zöldbab, az uborka, a sárgarépa, az őszi retek, a csemege kukorica és a póréhagyma magját. Ne felejtkezzen meg a céklamag vetéséről sem, mert a cékla gumójából készített saláta rendkívül értékes téli étel kiegészítő! Még viszonylag kevesen ismerik a gumós köményt, pedig ebből is rendkívül ízletes és értékes ételeket tudnak varázsolni az ügyes és ötletes háziasszonyok!

Cékla

Most kell elvetni a leveles kel magját is; ebből 80-100 cm magas, izmos levelű növények fejlődnek, amelyek kiváló fagytűréssel rendelkeznek és egész télen, folyamatosan szedhetőek. (Nem is beszélve arról, hogy ezek a növények hóval, vagy dérrel belepve milyen pompás díszei a télen kopasz kertnek!)

Most kell elvetni az árvácska, a százszorszép és a nefelejcs magját, amelynek a palántái késő ősszel és kora tavasszal fogják megszépíteni a környezetünket.

árvácska

Július elején lehet kiültetni a káposztafélék (fejes-, vörös-, kelkáposzta és karfiol) előnevelt, vagy vásárolt palántáit. Ezek termésének egy része téli tárolásra is alkalmas lesz és bővíti a családi konyha téli választékát!

Kelkáposzta

Újburgonya ősszel

Érdemes felújítani a tarlóburgonya ültetésének divatját is. Erre az apró, de jól elparásodott héjú, érett gumók alkalmasak, amelyeket néhány napig vizes textillel letakarva előhajtatunk, majd 5-8 cm. mélyen elültetünk; kikelés után 15 cm magas bakhátat készítünk a bokrok fölé és egyszer-kétszer alaposan meg is öntözzük. Egy-egy tő alól szeptember végén 8-12 szem, nem parásodott héjú "újburgonyát" szedhetünk fel, de, ha a korai fagyok előtt a szárát levágjuk és azzal a bokor tövét betakarjuk, akkor 6 fokos hideget is elvisel a talajban. Apróra vágott zöld petrezselyemmel még a karácsonyi menüt is gazdagítja!

A fenti felsorolás koránt sem teljes, érdemes a kiegészítésre! De most, július elején-közepén, amikor a kert bőségesen ellát bennünket friss terményeivel, gondoljunk arra, hogy a hosszú, rideg és szürke téli hónapokban ezek fogyasztása ad majd erőt és eltökéltséget minden kertészkedőnek a jövő évi serénykedéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR