Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen?

Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen?

A darazsak kellemetlen 'társbérlői' a kerteknek, mert mindenevők lévén nemcsak az élelmiszereket dézsmálják meg, de nagy kárt okozhatnak a szőlőbogyókban és az érőfélben levő gyümölcsökben is.

Szúrásuk fájdalmas gyulladást okoz, ha pedig a szúrás érzékeny testrészt (nyelv, szem) ér, akkor orvos beavatkozását is szükségessé teszi.

darazsak vedekezes 02

A kertben a darazsak ellen csak csapdák kihelyezésével tudunk eredményesen védekezni. Ezekbe – csalogatásként – cukros, ecetes oldatot vagy higított sört öntsünk. Ha a darazsak által leglátogatottabb helyekre, lapos edényben (lavórban) vizet helyezünk ki, ezzel mérsékeljük az érdeklődésüket a lédús szőlőbogyók és az érő gyümölcsök iránt.

darazsak vedekezes 04

A darazsak sejtes fészkeket építenek maguknak. Ezeket a gerendákra, az ajtó- és ablaktokokra, olykor különös helyekre (ajtózár) készítik. Nyáron veszélyes dolog ezeket eltávolítani, mert a megzavart darazsak megtámadják az embert. Ezek eltávolítására hívjunk szakembert!

Télen viszont a fészekben csak a megtermékenyített anya tartózkodik, még pedig nyugalmi állapotban. Ilyenkor a fészket leválaszthatjuk és elégethetjük, amivel megakadályozzuk a népesség tavaszi szaporodását.

darazsak vedekezes 03

További olvasnivaló a darazsakról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR