Uborka és tökfélék: hogyan vessük a magjukat?

Uborka és tökfélék: hogyan vessük a magjukat?

Április 10-e, az év századik napja kitüntetett napja a tavasznak, mert ekkor rendszerint 10 °C-ra emelkedik a napi középhőmérséklet, és ezért el lehet kezdeni a kobakos növények magjainak a vetését.


Ebbe a növénycsoportba igen sokféle haszonnövény tartozik. Közülük a leggyakrabban termelt az uborka, amelynek számos típusa ismert az apró csemegeuborkától a termetes kígyóuborkáig. Kedvelt gyümölcs a csoportba tartozó sárga- és görögdinnye. Ide tartozik a főző- és a sütőtök. Negyed százada sincs, hogy megismerkedtünk a patisszonnal és a cukkinivel. Viszont évszázadok óta termelik nálunk a hébér, vagy lopótököt, a dísztököt, a kolbásztököt, a kobak, a laska és a szivacstököt. A vetőmagok, a Lidl akciós újság lapozható formában megjelenő kiadványainak köszönhetően, kedvező áron beszerezhetőek a Lidl üzletlánc boltjaiban. Mindegyiküknek érdemes volna egy csekélyke időt szentelni, én azonban most csak a kobakos növények magvetésének néhány fontos szabályát szeretném a szíves figyelmükbe ajánlani.

Uborka

Tehát ezek tér, tápanyag és vízigényes növények. Az ültetési távolságuk méreteiktől függően változik, de nem követ el hibát az, aki egy négyzetméter területet juttat egy-egy növénynek.

Néhány kapavágásnyi földet ki kell emelni a kijelölt helyen. Ebbe tegyünk egy lapát érett trágyát vagy komposztot, kevés vegyes műtrágyát és azt keverjük össze a földdel.

A magokat vetés előtt 10-12 órára be kell áztatni, mert így gyorsabban csíráznak ki. Egy fészekbe három magot ültessünk kb. öt centi mélyen. Ha mind a három mag kikelt, akkor közülük csak egyet hagyjunk meg.

Ha május elején talaj menti fagy fenyeget, akkor a növényeket le lehet éjszakára takarni lefelé fordított agyagcseréppel, vagy újságpapírral kibélelt műanyag cseréppel.

A kerti növényeket nemcsak vegyi permetezéssel védhetjük a kártevőktől, hanem oly módon is, hogy a cserepükbe egy sárga lapot szúrunk, illetve a cseresznyefa ágaira sárga lapokat aggatunk. Ezeknek mind a két oldala speciális összetételű, ragadós anyaggal van bevonva. A sárga szín magához csábítja a rovarokat, amelyek beleragadva a lapba, elpusztulnak, és mi nem leszünk rákényszerülve kukacos cseresznye fogyasztására.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR