Szója: húspótlás a kiskertből

Szója: húspótlás a kiskertből

A kiskertekben újdonságnak számító szóját Kínában több évezred óta termesztik, és ott ősidők óta nagy szerepe van a táplálkozásban.


Nálunk főként takarmányozásra használják, de lassan mint emberi táplálékkal is kezdünk vele megbarátkozni.

Nagy értéke, hogy a mag 40% fehérjét és 20% zsiradékot tartalmaz. Összetételük nagyon hasonlít az állati eredetű fehérjékhez (komplett fehérjék) és zsírokhoz; a belőlük készített ételek természetes húspótlók, és ezért értékes nyersanyagai a korszerű táplálkozásnak.

szoja huspotlas kiskertbol 02

Magját április végén vessük el - a babhoz hasonlóan - akkor, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 10 °C-ot. Kelés után a sűrű állományt ritkítsuk ki 10 cm-es távolságra. Nagyon fontos, hogy júniusban - egyenletes elosztásban - 100 mm csapadéknak megfelelő öntözést kapjon.

szoja huspotlas kiskertbol 03

A félig érett szójababból ízletes saláta, főzelék, a száraz szójababból pedig húspótló ételek készíthetők. A jövő táplálkozásának egyik legfontosabb nyersanyaga!

Egy négyzetméteren 2-3 kg száraz szójabab (Glycine max (L.) Merr.) termelhető, a szára pedig értékes komposztanyag.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR