Mivel gazdagíthatom az erkély növényvilágát?

Mivel gazdagíthatom az erkély növényvilágát?

Az erkély- és ablakládákat többnyire virágokkal szokták beültetni, de szép számmal akadnak egyéb lehetőségek is, amelyeket a természetbarát, városi emberek sikeresen használhatnak ki.


Nagyobb faládákban, dézsákban akár csemegeszőlő-tőkét, kivicsemetét vagy futórózsabokrot is fel lehet nevelni. Virágládába ültethet paprika-, paradicsom-, tojásgyümölcs-palántát, valamint számos fűszernövényt is (petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma, rozmaring, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, csombor stb.); ezek gyors segítséget nyújtanak a mindig sietve főző háziasszonynak. A tömbházak keskeny erkélyeit vidámíthatják azzal, hogy a virágládákba hajnalkát, díszbabot, sarkantyúkát, szagosbükkönyt, dísztököt vetnek és a fejlődő hajtásokat felfuttatják.

erkely novenyvilag 02

erkely novenyvilag 03

Újdonság, hogy forgalomba kerültek edényben is nevelhető alma-, körte-, cseresznye-, meggycsemeték, amelyek karcsúak, egyágasak és rajtuk fűzérszerűen helyezkednek el a gyümölcsök. Persze, ezeket a növényeket fokozott gondossággal kell nevelni, hiszen a szennyezett, városi levegő nagyobb fertőzési kockázatot hordoz és a szűkös tenyészterület is korlátozza a gyökérkorona kialakulását. Bőségesen kell tehát öntözni őket és nem szabad fukarkodni a táplálásukkal sem.

erkely novenyvilag 04

erkely novenyvilag 01

További olvasnivaló a balkonládákról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR