Mit nevezünk lombtrágyázásnak és mikor hatékony?

Mit nevezünk lombtrágyázásnak és mikor hatékony?

A leveles növények nemcsak a gyökereikkel, de leveleik útján is képesek felvenni és hasznosítani a tápanyagokat.

Különösen előnyös ez a trágyázási mód aszályos időben, amikor a talajba juttatott műtrágya feloldásához nincs elegendő víz a földben. A lombtrágyázás egyébként fontos, de csupán kiegészítő táplálási módja növényeinknek; fontos szerephez jut a hiánybetegségek kezelésénél.

lombtragyazas 10

Nagy előnye, hogy a hatóanyag a lombon keresztül gyorsabban érvényesül, mint a gyökereken át kijuttatott és felvett trágyaszer. A vízben feloldott lombtrágyákat permetezőgéppel vagy esőztető öntözőberendezéssel lehet a növények felületére juttatni.

lombtragyazas 02

Mikor hatékony a lombtrágyázás?

A leromlott kondíciójú növények meghálálják azt a gyorssegélyt, amelyet a lombtrágyázással tudunk nyújtani nekik.

Tudnivaló ugyanis, hogy a növénynek nemcsak a gyökereik, hanem a leveleik útján is képesek a tápanyagok felvételére és hasznosítására.

Lombtrágyázásra minden, könnyen oldható műtrágya használható, de vannak kifejezetten erre a célra előállított készítmények is. Ezek igen változatos kombinációkban kínálják a könnyen és gyorsan felvehető tápanyagokat, különösen pedig azokat a mikroelemeket (vas, cink, bór, mangán, magnézium), amelyeknek a hiánya betegségeket vagy fejlődési rendellenességeket idéz elő.

lombtragyazas 03b

A lombtrágyákat – a megadott töménységben – vízben feloldva, szükség esetén rovar- vagy gombaölő szerekkel kiegészítve kell a növényekre permetezni. Hatásuk sok esetben látványosan gyorsan észlelhető és számottevően növeli a termés mennyiségét, illetve javítja annak a minőségét.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR