Van-e haszna a pókhálónak?

Van-e haszna a pókhálónak?

A háziasszonyok nem szeretik a pókhálót a lakásban, a gondozatlanság, a takarítás hiányának vélik.


És bizonyára joggal! A kertben azonban a rendkívül sokoldalú természetnek fontos eleme, amelyet – feltéve, hogy nem zavar a munkában vagy a közlekedésben – meg kellene kímélni.

pokhalo haszna 03

A pókháló zseniális konstrukció és remek látvány a harmatos reggeleken, amikor csillog a felkelő Nap fényében. Kis szemlélődés után rendszerint megtaláljuk egyik sarkában a pókot, amely lesben áll és várja az áldozatát, a pókhálóba került legyet, szúnyogot vagy szárnyas levéltetvet, amelynek a tápláló nedveit kiszívja és csak a száraz „porhüvely” marad a hálón – amíg a szél vagy az eső le nem sodorja.

pokhalo haszna 02

A fehérjemolekulákból felépített szálakból a hálóvető pókfélék alkotják a mérnöki pontossággal megtervezett hálót, amely a méretéhez képest roppant szilárd, rugalmas és ellenálló a környezeti hatásokkal és az időjárás viszontagságaival szemben. És emellett még segítséget is nyújt a kertésznek a kártevők elleni állandó küzdelmében.

Mutassa meg a gyermekeinek és – ha vannak – unokáinak is ezt a hétköznapi és mégis művészi, kis csodát! Egyébként a pókfonalat az ókorban sebfertőtlenítésre használták, de később ezt a gyógymódot – mint afféle babonát – elvetették. Mindaddig, amíg a tudósok fel nem fedezték, hogy a pókfonalakon a Penicillium gombák is táptalajt találnak és így a pókfonalnak valóban lehet sebfertőtlenítő hatása.

További olvasnivaló a pókokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR