Mire használható a citromfű és a rozmaring?

Mire használható a citromfű és a rozmaring?

Mindkettő erőteljes illatú növény a fűszerkertben.


Mire használható a citromfű?

A citromfű erőteljes, gyorsan szaporodó, fél méter magas, fehér virágú, jól mézelő, évelő növény. Napos, meleg helyet szeret, árnyékban nem jól érzi magát.

Fagyérzékeny, ezért ősszel – a hajtások levágása után – takarni jánlatos.

Palánták kiültetésével és tőosztással szaporítható. Olykor egy rozsdabetegség támadja meg és permetezni kell. A virágos hajtásait kétszer, júniusban és szeptemberben takarítják be. Leveleinek kellemes, citromillata van. Teája idegnyugtató, szélhajtó, izzasztó hatású. A leveleit gyümölcslevesek, saláták, mártások, szárnyas és vadhúsok ízesítésére használják.

citromfu mire hasznalhato 02

Díszítő vagy fűszernek való növény a rozmaring?

Mindkettő! Ez a mediterrán félcserje fiatalon igen fagyérzékeny, ezért a szabadba kiültetett növényeket három–öt éves korukig télre takarni kell. Meleg, védett helyre ültesse, de lehet cserépben egyedül vagy más virágos növénnyel együtt is nevelni.

Tűszerű, húsos levelei kámforos illatúak, kékeslila virágai mutatósak. Újabban kedveltek a csüngő hajtást nevelő rozmaringbokrok is, amelyeket ámpolnában tartanak.

rozmaring mire hasznalhato 02

Leveles hajtásai zsíros húsok (rostonsültek, rablóhús, ürücomb, hal) ízesítésére valók. Az ecetkészítésnél is használják.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR