Miért száradnak el a meggyfa levelei és virágai?

Miért száradnak el a meggyfa levelei és virágai?

Szinte kivétel nélkül a monília nevű (Monilinia laxa)  gombás betegség fertőzése következtében.

A fák kihajtás után olyan képet mutatnak, mintha leforrázták volna őket. A régiek azt mondták: elvitte a meggyet a köd! És valóban: nedves, csapadékos tavasszal a kinyílt virágok hirtelen elhervadnak, megbarnulnak, lankadtan csüngenek az ágakon, a levelek barnán száradnak és a fa törzsén, ágain, hajtásain mézgacseppek válnak ki.

A védekezés fontos tennivalója a fertőzött hajtások levágása – 10-20 cm-es egészséges hajtásrésszel együtt. A keletkezett sebeket be kell lenni sebvédő anyaggal (Vulneron, Fixpol, Sebbalzsam stb.).

Ősszel és tavasszal a fákat lemosásszerűen meg kell permetezni réztartalmú permetezőszerrel, a vegetációs időszakban pedig ismételten permetezni kell gombaölő szerrel (Orthocid, Saprol, Topas Champion).

A monília a cseresznyefákat hasonló mértékben károsítja.

További olvasnivaló a meggyfa gondozásáról:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR