Miért száradnak el a meggyfa levelei és virágai?

Miért száradnak el a meggyfa levelei és virágai?

Szinte kivétel nélkül a monília nevű (Monilinia laxa) gombás betegség fertőzése következtében.


A fák kihajtás után olyan képet mutatnak, mintha leforrázták volna őket. A régiek azt mondták: elvitte a meggyet a köd! És valóban: nedves, csapadékos tavasszal a kinyílt virágok hirtelen elhervadnak, megbarnulnak, lankadtan csüngenek az ágakon, a levelek barnán száradnak és a fa törzsén, ágain, hajtásain mézgacseppek válnak ki.

A védekezés fontos tennivalója a fertőzött hajtások levágása – 10-20 cm-es egészséges hajtásrésszel együtt. A keletkezett sebeket be kell lenni sebvédő anyaggal (Vulneron, Fixpol, Sebbalzsam stb.).

Ősszel és tavasszal a fákat lemosásszerűen meg kell permetezni réztartalmú permetezőszerrel, a vegetációs időszakban pedig ismételten permetezni kell gombaölő szerrel (Orthocid, Saprol, Topas Champion).

A monília a cseresznyefákat hasonló mértékben károsítja.

További olvasnivaló a meggyfa gondozásáról:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR