Legfontosabb április közepi kerti teendők

Legfontosabb április közepi kerti teendők

Megkésett, de végre itt az április közepi tavasz. Összegyűjtöttem néhány ilyenkor aktuális teendőt. Magvetés, palántázás, gyümölcsfák és szőlő metszése, virágültetés.

El lehet kezdeni a melegigényes zöldségfélék (bab, póréhagyma, mángold, csemegekukorica, kobakosok) magvetését a szabadföldbe. Már kiültethetjük a korai fejes káposzta, a karalábé, a kelkáposzta palántáit és elvethetjük a bimbóskel magját is.

Most vesse el a kúszó növények (hajnalka, tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka, szagosbükköny stb.) magjait. Ezek a növények 2-3 méter magasra is felfutnak, ezért kiválóan alkalmasak a terasz árnyékolására és a lugasok befuttatására. Gyors növekedésükhöz bőséges víz- és tápanyag ellátásra van szükségük!

Hajnalka magasra kúszik

Vessen a kert sarkába, vagy a kerítés mellé napraforgómagot. A kikelő növényeket és beérő tányérokat örömmel fogadják majd jövő télen a madarak.

Ha a pázsitban a téli hónapok folyamán elszaporodtak a mohák, akkor most meg kell a gyepet levegőztetni. Erre a célra kiváló, elektromos árammal működő gépek állnak rendelkezésre. A nagyon mohás foltokra szórjon ki négyzetméterenkint 5-6 dkg oltott mészport, amely csökkenti a talaj savanyodását.

A kertekben és a parkokban a mohásodást gyakran az okozza, hogy a környezetben élő fák és bokrok megnőttek és árnyékot vetnek a gyepre. Ezen csak az árnyék csökkentésével lehet segíteni!

A cserepes szobanövények átültetésének is most van az optimális ideje! A cserepéből kinőtt növényt emeljük ki, a földet óvatosan rázzuk le a gyökerekről és az elhalt, valamint túlságosan megvastagodott gyökérágyakat vágjuk le. A növény föld feletti részéről is távolítsuk el az elhalt ágakat és leveleket, szükség esetén most messük meg a szobahárs, a mályvarózsa hajtásait és ültessük el a növényt kissé nagyobb cserépbe, friss, tápdús és a növény igényeinek megfelelő kémhatású (lúgos vagy közömbös) földbe.

A citrom és egyéb citromféle (narancs, mandarin, grapefruit) fácskákat csak akkor állítsuk ki a szabadba,amikor a tavaszi fagyok biztosan elmúltak!

citrus

Gyümölcsfáinkat évente legalább egyszer kell, de akár többször is érdemes metszeni. Ültetéskor, átültetéskor, telepítéskor a gyökérzet nagy része elvész, ilyenkor fontos az ágakat, vesszőket is arányosan megkurtítani. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a csökkent gyökérzet nem tudja vízzel ellátni a koronát és a növény kiszárad.

Tapasztaltabb kertész a tavaszi rügyfakadás után is metszhet, mert nem dörzsöli le az ilyenkor már erre érzékenyebb rügyeket. Sőt virágzásban metszve pontosabban tudjuk a termést szabályozni, és állítólag egyes betegségeket is kevésbé terjesztünk a metszőollóval, fűrésszel. A legtöbb tapasztalat a lombos állapotban végzett nyári zöldmetszéshez kell, ilyenkor nehezebb átlátni a növényzetet, viszont ez a növény számára a legkíméletesebb, ekkor gyógyul leggyorsabban a sebzés is.

A metszésre tanító, A metszés gyümölcsei című DVD-tanfolyamon megismerkedhetünk az ültetéskor szükséges metszési fogásokkal, a gyökérzet metszésével és a zöldmetszés praktikáival is. A hobbikertészeknek ajánlott, a kerti gyümölcsfákkal 10-10 percben foglalkozó oktatók mindenki által követhető, elsajátítható, gyakorlatias útmutatást adnak a több és szebb gyümölcsöt eredményező metszéshez. A tanfolyamot tartalmazó DVD és kiskönyv ide kattintva szerezhető be.

Metszés

A szőlőtőkék a talaj felszíne alatt ilyenkor harmatgyökereket fejlesztenek, és sajnos a mélyebben lévő, felszívó gyökerek elsatnyulnak. Ajánlatos a harmatgyökereket most eltávolítani oly módon, hogy a tőke körül a talajt megbontjuk és a harmatgyökereket tőből levágjuk. Ezzel visszanyeri az egyensúlyát a gyökérzet és a szőlő jobban viseli majd a nyári szárazságot.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR