Tárolás télre: mit és hogyan?

Tárolás télre: mit és hogyan?

Talán a génjeink mélyén van eltárolva az az ősi ösztön, hogy a zord téli hónapokra élelmet kell biztonságos helyre tárolnunk.

A civilizáció némileg csökkenti ezt az ösztönt, hiszen télen is süt kenyeret a pék és nyitva van az élelmiszerbolt, de azért a legtöbb család szeret egyet-mást elraktározni a szűkösebb időszakra. Milyen kerti terményeket és hol érdemes tárolni?

Padláson, vékony rétegben kiterítve akár egy évig is eltartható a vöröshagyma, a dió, a mogyoró és a mandula. Ha a vöröshagyma megfagy, nem szabad mozgatni, mert akkor kiengedve megrohad!

Pincében ládákban vagy kisebb halomban lehet tárolni az átválogatott burgonyát, de a készletet havonta át kell vizsgálni, és a romló, rothadó gumókat el kell távolítani, mert azok a mellettük levőket is megfertőzik. Nyirkos homokba rétegezve jól tárolható a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla, a téli retek és a pasztinák. És pincében lehet a legbiztonságosabban tárolni a hordóban levő, valamint a palackokba töltött bort.

A kamrában (spájzban) van a helye - felaggatva - a fokhagymafüzérnek, a hüvelyes fűszerpaprikának, a szárított fűszernövényeknek, az aszalványoknak és a máknak. Ez utóbbit nem lehet évekig tárolni, mert megavasodik.

Szellőztethető, fagymentes raktárban tároljuk, lapos rekeszekben az almát, a körtét és a naspolyát, a kifejtett babot, a borsót és a lencsét. A birset lehetőleg külön helyiségben kell tárolni, mert a többi gyümölcs is felveszi a birsalma és a birskörte erős, átható illatát.

Szabadban, a termőhelyén áttelel és télen is szedhető, fogyasztható a póréhagyma, a leveles kel, a mángold és a csicsóka.

(És akkor még nem is említettük a lisztet és a lisztből készülteket, valamint azt a sokféle finomságot, ami a disznóölés után gazdagíthatja a háziasszony birodalmát.)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR