Gyümölcsmoly ellen feromoncsapda

Gyümölcsmoly ellen feromoncsapda

A hímek elpusztulnak, a nőstények pedig pártában maradnak, nem termékenyülnek meg, tehát utódoknak se adhatnak életet.


De hogy működik konkrétan? Bálint gazda videón megmutatja.

Tények a feromoncsapdáról:

feromocsapda- A feromoncsapdák fajspecifikus illattal, a szexferomonnal csalogatják az adott lepkefaj hímjeit a csapdához. Az így léprecsalt hím lepkék a csapdában elhelyezett ragadós lapra ragadnak és elpusztulnak. Így nyomon tudjuk követni a különböző kártevő lepkék megjelenését és rajzását a területen.

- A csapda csomagban lévő rajz alapján állítsuk össze a csapdaházat és a megfelelő helyen helyezzük el benne a feromoncsalétket. A mellékelt drót segítségével rögzítsük a csapdát a fán szemmagasságban olyan helyen ahol a szél nem mozgatja túl erősen. Célszerű két feromoncsapdát alkalmazni, hogy pontosabb képet kapjunk a terület fertőzöttségéről. A csapdákat legalább kétnaponta ellenőrizzük és írjuk fel a fogási adatokat, hogy könnyebb legyen a rajzáscsúcs megállapítása. A ragacslapokról minden ellenőrzéskor kaparjuk le az aznapi fogást, ha a ragacslap megtelik, cseréljük újra. A feromon csalétket 4-5 hetente szintén cseréljük, mert ennyi ideig tarjta meg csalogató hatását.

- A feromoncsapdák alkalmazása segít az okszerű és szükséges növényvédelmi eljárás helyes időpontjának megválasztásában. Enélkül csak vaktában permetezünk. Általában a nagyobb fogások (ún. rajzáscsúcsok) után néhány nappal kell a permetezéseket elvégezni a rovarölő szerekkel.

- A Biocont Magyarország Kft szelektív, környezetre, felhasználóra, és fogyasztóra nem veszélyes rovarölő szereket ajánl, különösen házikertekben, ahol a laikus, nem növényvédelmi szakember felhasználók a veszélyes vegyszereket nem biztos, hogy biztonságosan tudják alkalmazni. Almamoly ellen a szuperszelektív, csak almamoly ellen ható Madex a legfelhasználóbarátabb, mégis igen hatékony rovarölő szer. Más lepkehernyók, pl. sodrómolyok, barackmoly, keleti gyümölcsmoly, aknázómolyok, illetve a szőlőben károsító molykártevők ellen a Dipel használható.

- A Biocont Magyarország Kft webáruházában és gazdabolt partnereinél az almamoly, almailonca, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly, tarka- és nyerges szőlőmoly, valamint a vadgesztenyelevél aknázómoly megfigyelésére és megfogására kapható feromoncsapda. A Biocont feromoncsapdák előnye a stabil, több évig is használható csapdaház és a csomagon belüli 2-3 garnitúra feromon illatcsalétek. Ezen felül külön csalétek is rendelhető!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR