Betolakodó rovarok a hétvégi házban: ki meneküljön?

Betolakodó rovarok a hétvégi házban: ki meneküljön?

Kinyíltak a hétvégi házak ajtói és ablakai. A hosszú és kényszerű téli szünet után benépesedtek a kerti házak és hinni se akarunk a szemünknek, hogy hányféle hívatlan vendég repked, mászik, csúszik, zümmög, él körülöttünk.


Ezek közül ismerkedjünk meg most néhánnyal.

Hangya

Sokan panaszkodnak a hangyákra, amelyek feltúrják a pázsitot, kiforgatják a földből az épen kikelt növényeket. Máris mondom, hogy a hangyák egyébként nem kártevők, hozzátartoznak az élet sokféleségéhez. Még hasznosak is azzal, hogy jelzik: melyik fán szaporodtak el a levéltetvek, mert csak azokon a fákon mászkálnak, ahol levéltetvek élnek, lévén hogy a levéltetvek által kiválasztott mézharmat a legkedveltebb táplálékuk.

Hangya

Az viszont igen kellemetlen, ha a házba is betelepednek, megmásszák a szabadon hagyott élelmiszereket. Mindenevők, ezért a legjobb védekezés ellenük, ha szemetet, morzsát nem hagyunk magunk után! A kert földjéből a hangyabolyt viszonylag könnyen ki lehet irtani, mert a hangyák a rovarölő szerekre nagyon érzékenyen reagálnak, de persze csak azok, amelyeket elért a permetlé. A bolyban levők sértetlenek maradnak. Ezért a bolyt többször is meg kell permetezni, amíg valamennyi hangya elpusztul.

Szú

Az élő gyümölcsfák törzsét és vastagabb ágait egyre többször támadják meg a szúbogarak. Ezeket úgy kúráljuk ki, hogy a megtámadott helyről a kérget letisztogatjuk, és a tiszta felültetet bekenjük Agrol Plusz nevű olajszármazékkal.

Ha csendben ülünk a kert házban, akkor valószínűleg hallani fogjuk a z öreg bútorfában munkálkodó szúbogarak percegését. Ezek ellen a szabadba helyezett bútorokat be kell kenni erre alkalmas faápoló szerrel.

Érdekes, hogy a fűzfavesszőből font bútorok anyagát nem támadja meg a szú. Lehet, hogy a fűzfában van valami vegyület, amelyet a szúbogár nem visel el. Hogy mi, azt nem tudom, de a közismert, hogy a világhírűvé vált Aspirin nevű gyógyszer alapanyagát, az acetilo-szalicilt eredetileg a fűzfa kérgéből állították elő.

Szúnyog

A dalos szúnyog a vízközeli kerti házak lakóinak az életét keseríti meg. Csak a nőstény szúnyog támad, napnyugta után és a csípése fájdalmas, különösen, ha el is kaparják! Távoltartása céljából szúnyoghálót raknak fel az ablakokra, vagy füstölőkkel tartják távol a zümmögő vérszívókat.

Házi légy

A házi légy is veszélyes lakótárs. Csak folyékony táplálékot képes magához venni, ezért a szilárd halmazállapotú élelmiszereket a nyálával vagy hányadékával hígítja fel. Igen kedveli az édességeket, de mindent elfogyaszt és a kórokozó mikrobák áthaladnak az emésztőcsatornáján, tehát továbbviszik a fertőzéseket.

Légy

Fertőtlenítő permetezéssel, légypapír kihelyezésével, a lakóhelyiségek szellőztetésével és sötéten tartásával lehet ellenük védekezni.

Muslica

A legyek nagy családjába tartozik a muslica is. Ők az erjedő gyümölcs, a cefre, az ecetesedő bor közelében jelennek meg tömegesen és légkezelőszerek kiszórásával lehet gyéríteni őket.

Bodobács

És egy ártalmatlan bogár, de sok olvasónk kérdezi, hogy miként lehetne megszabadulni tőlük. Ez a bodobács, vagy suszterbogár, amely napos időben ezrével lepi el a házak oldalát. Csak bomló szerves hulladékokat fogyaszt, a növényeket nem károsítja. Mi se zavarjuk őket, hadd takarítsák el a szemetet!

Bodobács

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR