A virágzás időszakában így ápoljuk a gyümölcsfákat

A virágzás időszakában így ápoljuk a gyümölcsfákat

A gyümölcsfának a virága a legérzékenyebb testrésze, ezért áprilisban különös gonddal kell ügyelnünk a fák jólétére.

Áprilisi jelenség

A gyümölcsfák egy részének virágai már elnyíltak, más részük ezekben a napokban bontja szirmait. Amikor a rügyek kifakadtak és megkezdődik a virágzás akkor a kertész félve figyeli az időjárás alakulását, nehogy a szeretett virágai az áprilisi fagyok áldozataivá legyenek! És ilyenkor már készülni kell a sziromhullás utáni permetezésre is, mert a szigorú tél csak megritkította a károkozókat, ámde a megmaradtak ellen védekeznünk kell.

gyumolcsfaviragzas idoszaka 04

A virág anatómiája

A gyümölcsfák virágai a tömzsi termőrügyekből fakadnak ki, és több részből állnak: a virágot tartó kocsány az alma, a körte, a cseresznye és a meggyfákon hosszú, a kajszi, az őszibarack és mandulafákon rövid. Ha a kocsány hiányzik, akkor a virágot ülővirágnak nevezzük.

A kocsány felső, kiszélesedő része a vacok; ezen ül a csészelevelekből és sziromlevelekből, ezek védelmében pedig a virágport termelő porzókból és a magházból álló virág. A magház kiemelkedő részét bibének, ennek a csúcsát pedig bibefejnek nevezzük.

A virágok egyesével, vagy csoportosan jelennek meg: az alma és a körtefák virágai bogernyőben nyílnak. Ezeket néhány héttel később, amikor a gyümölcskezdemények mogyoró nagyságúra híznak, akkor a kisebbeket metszőollóval le kell vágni úgy, hogy egy bogban csak a két-három legfejlettebb maradjon meg.

gyumolcsfaviragzas idoszaka 02

Jobb élet reményében vidékre költöztek a méhek

A virágokat a méhek termékenyítik meg – miközben virágport gyűjtenek a porzókról. Sajnos, az utóbbi időben (különösen a városi kertekben) ritkán lehet méhecskével találkozni; nagyon hasznos volna, ha a kertes vidékeken is lennének méhészetek, hiszen a méh nem támadó állat és csak akkor szúrja meg az áldozatát, ha ő érzi magát veszélyhelyzetben! Segítenek a virágok megporzásában a darazsak, a poszméhek, a hangyák, a lepkék és egyéb rovarok is, de ezeket a rovarirtó és a gyomtalanító vegyszerek ugyancsak alaposan megritkították.

A gyümölcsnemesítők ezért arra törekszenek, hogy öntermékeny, új fajtákat állítsanak elő, amelyek a virág saját pollenjétől is megtermékenyülnek.

gyumolcsfaviragzas idoszaka 05

Virágzás után támadnak a tetvek

A virágok sziromhullása után ismét kell számítani a levéltetvek gyors elszaporodására, ezért ekkor meg kell ismét permetezni a fákat rovarirtó és gombaölő szert is tartalmazó permetlével. Ezt a munkát azonban most már nem lemosás-szerűen, hanem apró cseppes lével, ködszerűen kell elvégezni. Ez a rügyfakadás előtt végrehajtott, laza, napfényes és levegős koronájában sikeresen fogja megakadályozni a kórokozók elszaporodását. A permetezés időpontjának meghatározásában nagy segítséget nyújtanak – a jó és tapasztalt szomszédok tanácsai mellett – a fák ágaira aggatott rovarcsapdák, vagy a ragasztós papírok.

gyumolcsfaviragzas idoszaka 03

Ne feledkezzenek meg arról, hogy ebben az időszakban a gyümölcsfák igénye a könnyen felvehető nitrogén iránt jelentékenyen megnövekedik, ezért a permetlébe ajánlatos lombtrágyát is keverni!

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR