A gyors pázsit titka a gyeptégla

A gyors pázsit titka a gyeptégla

Pázsitot nevelni lassú és munkás folyamat, úgyhogy aki megengedheti magának, vegye meg a kész gyepet, mint egy tekercs szőnyeget.


A gyep foltjainak pótlására, kisebb, új gyepfelület készítésére tavasztól-őszig van lehetőség gyeptéglázással.

Néhány gyeptéglát biztosan ki lehet emelni a saját kertből is, ha mondjuk új fák, bokrok számára gyepes területen ásunk gödröt. Ilyenkor ne semmisítsük meg a szép gyepkockákat, hanem használjuk fel a foltok, hiányosságok kipótlására.

Nagyobb gyepfelület előállítására bizonyára más helyről, idegenből kell gyeptéglákat hozni. Erre a célra sűrű fűállományú rétet, legelőt válasszunk ki, lehetőleg a kertünk közelében.

A gyeptéglázandó területet először fel kell ásni és aprólékosan elmunkálni úgy, mintha gyepvetésre készülnénk. A lehetőleg sértetlen 15x30 cm-es, mintegy 10 cm vastag gyeptéglát fektessük az előkészített talajra, szorosan egymás mellé, és kissé magasabban, mint a környező gyepfelület. Ha a talaj nagyon durva, sovány, akkor célszerű a gyeptéglák alá 1-2 cm-es tőzegágyat teríteni.

A gyeptéglákat most fakalapáccsal döngöljük meg, a hézagokat töltsük ki jó minőségű kerti földdel, és ha szükségét látjuk, még kevés fűmagot is szórhatunk rá. Ezután alaposan öntözzük meg az új gyepet, és az öntözést száraz időjárás esetén két-három naponként ismételjük meg.

A gyeptéglák rövid idő alatt gyökeret vernek új helyükön, tavaszra teljesen összenőnek egymással és a környező gyepfelülettel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR