6 jó tanács a palánták kiültetéséhez

6 jó tanács a palánták kiültetéséhez

Nem elég a jó palánta, az ültetéskor a kertész határozza meg, hogy milyen növekedési esélyei lesznek a növénynek. Íme a legfontosabb tanácsok.

#1 Készítsük elő a talajt!

A palánták ültetéséhez gondosan elő kell készíteni a talajt. Az ősszel felásott ágyás talajára szórjuk ki a komplex műtrágyát, mert az a tavaszi hónapokban hasznosul a legjobban, majd pedig gereblyézzük el a földet simára, apró morzsásra.

#2 Minden növényt a megfelelő helyre ültessünk!

Minden növénynek speciális környezeti igényei vannak: egyesek az erős napsütést, mások a félárnyékot, vagy éppen az árnyékot kedvelik, mint például a spenót és a sóska. Vannak kifejezetten tápanyagigényes növények (pl. a paprika, a tojásgyümölcs) és vannak szerényebbek (görög- és sárgadinnye).

#3 Nem minden növénynek kell sok víz!

A zöldségfélék többsége folyamatosan sok vizet igényel és öntözés nélkül a termelésük nem is biztonságos, de pl. a fűszernövények minőségét gyengíti a bőséges vízellátás. Egyes zöldségfélék a meszes talajokban érzik jól magukat pl. a borsó, a bab), míg mások csak a savanyú, mészmentes talajt kedvelik (paprika, káposzta).

#4 Nehogy túl sűrűn ültessünk!

A növényeket egymástól olyan távolságra kell ültetni, hogy egymást a fejlődésben és termés kifejlesztésében ne akadályozzák. A szorosan, egymás mellett álló növények felnyurgulnak, ledőlnek, keveset teremnek, a ritka állomány pedig nem használja ki a rendelkezésre álló helyet.

#5 Edzeni kell a kiültetés előtt!

A beszerzett, vagy saját nevelésű palántákat 4-5 napig a szabadban, védett helyen edzeni kell, hideg éjszakákon védett helyre kell állítani. A rostos tőzegbe ültetett palántákat minden nap meg kell öntözni!

#6 Ha túl korán ültettünk, védekezzünk a fagy ellen!

Ha az időjárás hidegre fordul és talajmenti fagy fenyeget, akkor a kiültetett palántákat lefelé fordított agyagcseréppel védhetjük meg. Ezt nappal természetesen el kell távolítani! E célra a műanyag edény is megfelelő, de ezt több réteg újságpapírral ki kell „bélelni".

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR