Mit jelent a talaj pH-értéke?

Mit jelent a talaj pH-értéke?

A pH jelzés általában a folyadékok lúgos, közömbös vagy savas voltát jelenti. A kertészeti termelésben főként a talaj kémhatását fejezzük ki pH-ban.

A 4,0–4,5 pH-értékű talajok igen savanyúak, a 4,5–5,5 pH savanyú, az 5,5–6,8 pH gyengén savanyú, a 6,8–7,2 közömbös, a 7,2–8,5 pH gyengén lúgos, a 8,6–9,0 pH lúgos és a 9,0 pH-nál nagyobb érték erősen lúgos talajt jellemez.

A kémhatásnak azért van a termelésben igen nagy jelentősége, mert a növények bizonyos kémhatású talajokban fejlődnek jól. Ez viszonylag állandó érték, amely még az évek során is csak kismértékben változik.

A szélsőséges pH-értékű talajok javíthatók ugyan (pl. a lúgosság növelhető a talaj meszezésével), de ez igen költséges eljárás, ezért sokkal célszerűbb a növényeket úgy megválasztani, hogy számukra a talaj pH-értéke kedvező legyen.

A talaj kémhatását viszonylag egyszerű, terepen is elvégezhető módszerekkel ellenőrizhetjük. Ha például a meszes talajra háztartási ecetet csepegtetünk, akkor az pezsegni kezd; a pezsgés mértékéből következtethetünk a talaj mésztartalmára. A kémhatás pontosabb meghatározására erre a célra gyártott vegyszerkészletek állnak rendelkezésre.

Bővebben a témáról: Vajon milyen a kertem talaja?

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR