A héjas gyümölcsök dicsérete

A héjas gyümölcsök dicsérete

A héjas gyümölcsök azok, amelyeknek a kemény csontos héjában rejtőző magbelét fogyasztjuk. Ezek a dió, a mogyoró, a mandula, a gesztenye.


Nem szabad összekeverni őket a csonthéjasokkal, mint ahogyan a keresztrejtvény szerkesztők teszik, mert a csonthéjasoknál az általunk szívesen fogyasztott gyümölcshús alatt van a kemény maghéj, mint az őszibarack, kajszi, szilva, cseresznye, meggy. Igaz, gyakran megesszük a kajszi magbelét is, de ez nem általános dolog.

Milyen állapotában esszük a héjasokat?

Általában jól kiszárítva, nagyon keveset eszünk friss állapotút. Pedig érdemes lenne többet enni frissen, mert sok előnyös tulajdonságuk van a kiszárítotthoz képest, a magbél összetétele olyankor nagyon sajátságos.

Héjasok

Frissnek minősül a mogyorónál és a mandulánál, ha a teljes érés előtt szedik, a diónál pedig, ha az érés után közvetlenül, rövid időn belül elfogyasztják. A gesztenyével nem foglalkozom, mert nagyon keveset eszünk belőle.

Miben különbözik a friss héjas gyümölcs más friss gyümölcsöktől?

1. Különösen gazdagok lipidekben (alapvetően fontos zsírok) melyek más friss gyümölcsökben csak nyomokban találhatók. Több mint harmadrész a friss mogyoróban, több mint fele rész a friss dióban. A friss mandulában azonban nagyon kevés van. A lipidekből keletkeznek a telítetlen zsírsavak nagy arányban, csak 8-10% a telített zsírsav. Elsősorban a dióban van sok többszörösen telítetlen zsírsav, az összes mennyiségnek 72%-a. A mogyoróban és a mandulában inkább egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak, az összes zsírtartalom 76 és 68%-ában.

2. A víztartalom 20-40%, míg más friss gyümölcsökben 85%.

3. Cukortartalmuk 5-7%, míg más friss gyümölcsökben 10% körül változik.

4. Fehérjetartalmuk 8-10%, szemben más friss gyümölcsök 0,5-1,0%-nyi értékével. Ezek a fehérjék sokféle esszenciális aminosavat tartalmaznak, bár hiányzik belőlük a methionin és a cistin, csakúgy, mint minden más növényből.

5. Energiatartalmuk különösen magas, amit a lipidek szolgáltatnak 80%-ban. A friss dió 100 grammjában 525 kcal, a mogyoróban 385 kcal. Más friss gyümölcsökben csak 60 kcal szinten változik az energiatartalom.

6. B vitamin tartalmuk 2-10-szer több, mint más gyümölcsökben.

Összes antioxidáns teljesítményük (Total Antioxidante Capacity) rövidítése: TAC, 30 g-ra vonatkoztatva:

Mandula: 1300 mmol
Mogyoró: 2894 mmol
Dió: nincs adat

Ezek a számok erős minősítésűek az alábbi táblázat szerint.

TAC 30g erősségi fokozatai:

  • kicsi                   0 -      499
  • közepes          500 -     999
  • erős               1000 -   1999
  • nagyon erős 2000 - 14000
Dió
 

Héjas gyümölcsök beltartalmi értékei 100 g anyagra vonatkoztatva

 

Energia

Cuk-rok

Fe-hér-je

Zsí-rok

K

P

Mg

Ca

Fe

Zn

E vit.

Élel-mi rost

kcal

g

g

g

mg

mg

mg

mg

mg

mg

mg

mg

Mandula friss

350

15,0

13,0

26,0

--

--

--

--

--

--

--

--

Mandula száraz

620

17,0

20,0

54,0

800

--

254

254

--

--

--

--

 

Mogyoró friss

385

7,0

8,0

36,0

350

230

56

44

--

2,4

--

--

Mogyoró száraz

656

15,0

14,0

60,0

600

230

150

200

1,0

3,0

21

6,5

 

Dió

friss

225

5,0

11,0

51,5

--

510

--

61

--

2,4

--

--

Dió

száraz

677

14,3

15,0

62,0

544

510

130

82

2,4

3,0

7

5,5

 

Gesztenye friss

207

42,8

3,7

2,0

470

--

41

11

--

--

--

--

Gesztenye száraz

371

73,0

7,4

5,0

986

--

74

74

--

--

--

--

Jótékony hatásuk a szív-ér rendszerre

Több vizsgálat bizonyítja, hogy védik e rendszer egészségét. (Fraser, 1992; Spiller, 1992; Durlach, 1993). Ez a  hatás elsősorban lipid tartalmuknak köszönhető. Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavtartalom a dióban; 7,4 a mandulában; 2,7   a mogyoróban; 2,2 g/100g. Az egyszeresen telített zsírsav aránya az összeshez képest, a mogyoróban 76 %, a mandulában 68 %. A telített zsírsavak mennyisége az összes mennyiségből csak 8 – 10 %. A kedvező hatást a jelentős Mg-tartalom és az oldódó rostok támogatják, melyek kitűnően hasznosulnak a szervezetben.

Mogyoró

Táplálkozási és étrendi érdekességük

Kis mennyiségben fogyasztva, mint ahogyan szokásos is, mert ritkán eszünk többet, mint 25-50 grammot, a friss dió, mogyoró és mandula kitűnő minőségű és teljes élelmiszerek. Az energiabevitel ilyen módon 95-130 kcal, sokkal kevesebb, mint egy szelet csokoládéban, vagy egy bécsi-szeletben van. 25 gramm mogyoró tartalmazza a napi E-vitamin szükségletünknek 40%-át, ugyanennyi dió pedig a 15%-át. B-vitaminokból főként a B1, B6, és B9 változatokat tartalmazzák.

Forrás: fr.wikipedia.org, aprifel.com, passeportsante.net/fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR