Ha a bortároló edény nincs teletöltve, akkor a bor felszíne levegővel érintkezik.
A fahordóban tárolt bor párolog és a bor helyét levegő foglalja el. Mindkét esetben arra kell törekedni, hogy az edények mindig teljesen teli legyenek, mert különben a bor elveszti az üdeségét, a fehérbor sötétebb, a vörösbor halványabb lesz. Nagyon gyakori jelenség, hogy a bor felületén szürke hártya, az ún. borvirág jelenik meg.
Ezt úgy lehet eltávolítani, hogy a fejtésre szolgáló gumicsövet a bor közepére dugjuk és rajta keresztül töltögetőbort juttatunk az edénybe; amikor az edény teljesen megtelt, a bor kilöki a penészhártyát és ezzel megtisztul. Az edény felületét ezután vizes ruhával vagy szivaccsal meg kell tisztítani és szárazra törölni.
Az újbort a zajos erjedés befejeződése után azonnal fel kell töltögetni. Később az újbort hetente, illetve kéthetente kell megvizsgálni és feltölteni. Az óborokat elegendő havonta egyszer töltögetni.