Hogyan előzhetjük meg a mustgázmérgezést?

Hogyan előzhetjük meg a mustgázmérgezést?

A must erjedésekor keletkező szén-dioxid légzési méreg, kisebb mennyiségben köhögési rohamot, légzési nehézséget, súlyosabb esetben halált is okozhat.

Ezért az erjesztőhelyiségbe csak akkor szabad belépni, ha meggyőződtünk arról, hogy ott nincs az emberi egészséget veszélyeztető mennyiségű szén-dioxid.

A szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért a talaj felszíne felett gyűlik össze és folyamatosan szaporodik, a mérgező réteg emelkedik. A terepszint felett levő helyiségekből az ajtó kinyitásakor a szén-dioxid kifolyik, a mélyebben fekvő pincékből azonban csak körültekintő szellőztetéssel távolítható el.

A mustgáz mennyiségéről és elhelyezkedéséről úgy győződünk meg, hogy botra erősítünk egy égő gyertyát és azt magunk előtt tartva lépünk be a pincébe. Ha a gyertya lángja elalszik, akkor a mustgáz addig a magasságig felhalmozódott, tehát csak szellőztetés után szabad a pincébe belépni.

További olvasnivaló a borkészítésről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?